icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

SRPSKE VANILICE POBEDILE: Proglašene za najbolje kolačiće na svetu!

Svetsko a naše

SRPSKE VANILICE POBEDILE: Proglašene za najbolje kolačiće na svetu!

Žena
Poplarni sprski kolači su zvanično proglašeni za najbolje sitne kolače na svetu.

Sajt za kulinarske recepte "Food52" sastavio je listu najlepših sitnih kolača koji predstavljaju 46 zemalja sveta.
Srbiju najbolje predstavljaju vanilice, a recept koji je nominovala korisnica sajta Aleksandra (QueenSashy) proglašen je za najbolji recept za sitne kolače na svetu. 
Evo recepta koji je ovim divnim kolačićima doneo titulu (za 60 vanilica):

 

200 grama šećera u prahu, 1 mahuna vanile isečena na komadiće, 300 grama masti, 250 grama grama kristal šećera, 1 jaje, 2 žumanca, sok jednog limuna, 1 kašičica fino rendane limunove korice, 250 grama mlevenih oraha, 600 grama brašna i džem od šipaka ili kajsija.

 

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Priprema:

 

Nekoliko dana pre pravljenja kolačića, pomešajte šećer u prahu sa isečenom mahunom vanile i zatvorite u kutiju sa poklopcem. Tako ćete dobiti vanilin šećer. U činiji izmiksajte mast sa kristal šećerom dok ne dobijete krem. Umutite jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu. Dodajte orahe i bračno i mutite dok ne dobijete ujednačeno testo. Pokrijte ga i hladite u frižideru barem tri sata ili tokom noći. 
Ugrejte rernu na 160 stepeni Celzijusa, ukoliko ima ventilator, ili 180 ako je reč o običnoj rerni. 
Stavite testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati na debljinu od oko pola centimetra. 
Obložiti dva pleha papirom za pečenje i uz pomoć male modle vaditi vanilice i redati ih razmaknute u plehove. 
Peći oko 12 minuta, tako da ostanu bele i pustiti da se ohlade na tepsiji oko pet minuta. Zatim prebaciti na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade.

 

Kada su potpuno hladni, svaki keksić namazati džemom i poklopiti drugim keksićem. Svaki tako dobijen "sendvič" dobro uvaljati u vanilin šećer. Staviti ih u limenu kutiju i čekati jedan do dva dana pre serviranja.

 

Foto Instagram
Foto Instagram

Kurir
NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.