Najnovije vesti

BUDITE OPREZNI: Evo šta se dešava ako peškire ne perete redovno
Foto: Profimedia

Saveti

BUDITE OPREZNI: Evo šta se dešava ako peškire ne perete redovno

Žena
Jeste li znali da je nakon samo četiri upotrebe peškir koji koristimo nakon tuširanja prekriven gomilom bakterija? Ovo je zapravo sasvim normalna stvar jer brisanjem prenosimo bakterije s tela na peškir.

Međutim, tokom svakodnevnih aktivnosti kontakta s uzrocima zaraze na naše telo mogu doći bakterije ili gljivice koje nisu bezazlene. Upravo je zato važno da redovito peremo peškire koje koristimo.
Suzan Vajter, šef odjeenja za kliničku mikrobiologiju u medicinskom centru univerziteta Kolumbija, kaže da smo nakon kupanja, tuširanja i pranja čisti, ali ipak sa svoje kože prenosimo bakterije na peškire kojima se brišemo. Tako bakterije odmah počinju da se množe na pešikrima zbog visoke vlage.

"Do ozbiljnijih problema može doći ako na koži nosimo neke opasnije gljivice ili bakterije. One nisu deo prirodne flore naše kože, zdrava osoba nema gljivice na telu", kaže doktorka Vajter.

 

Tako, na primer, možete imati takozvano atletsko stopalo (česta gljivična infekcija koja uzrokuje svrab i crvenilo), a da toga niste ni svesni. Nakon tuširanja brisanjem na peškir možete preneti gljivice koje onda mogu izazvati različite oblike infekcija na drugim delovima tela.
Ona kaže da takve zaraze nisu svakodnevne, ali i tekako su moguće te je zbog toga važno redovno prati peškire. Ako ste bolesni, stručnjaci preporučuju da ih perete nakon 4 do 5 upotreba, a ako ste zdravi minimalno jednom nedeljno.

 

Foto Profimedia
Foto Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...