OVO MOŽE SAMO ONA: Muškarac koji svako jutro poljubi svoju ženu, živi 5 godina duže
Foto: Profimedia

Ljubite se

OVO MOŽE SAMO ONA: Muškarac koji svako jutro poljubi svoju ženu, živi 5 godina duže

Žena -
Prosečan čovek tokom života provede 20.160 minuta ljubeći se. Postoje različite vrste poljubaca, od toplih, nježnih, romantičnih, strasnih do onih hladnih, kontrolisanih, rezervisanih, površnih i mnogih drugih.

Poljubac je među naučnicima još predmet rasprava jer nije potpuno jasno koji je njegov evolutivni smisao. Nauka koja proučava ljubljenje naziva se filematologija. Od svih životinja, u usta se ljube samo šimpanze, orangutani i mačke. Odbojnost prema ljubljenju rasprostranjenija je među priprostim ljudima i za njih je poljubac neka vrsta primitivnog akta.

Poljupcem u obraz često izražavamo srdačan pozdrav, dobrodošlicu, čestitke, dok je poljubac muškarca i žene najnežniji i najsnažniji ljubavni dodir. Poljubac odaje želju ljubavnika za potpunim telesnim i duševnim stapanjem.

Za poljubac u obraz rade samo dva facijalna mišića, dok se za onaj vrući, vlažni poljubac uključi više od 34 mišića lica. Nežni i duboki poljupci otkrivaju kvalitet ljubavnih odnosa partnera. Kroz takve poljupce partneri se u potpunosti predaju jedno drugom. U trenucima telesnog sjedinjenja usta postaju organ spajanja. Strastveni neobuzdani poljupci aktiviraju celo telo, a time se ubrzava rad svih organa i krv brže cirkuliše i povećava se krvni pritisak.

Tokom jednog strastvenog poljupca aktivno je čak 35 mišića, među kojima je 29 mišića lica što, kažu, deluje efikasno i na prevenciju nastanka bora. Brzim poljupcem usta na usta izgubi se oko 3 kalorije, dok se za vreme dugotrajnog i strastvenog poljupca izgubi 6,5 kalorija. Izgleda šašavo, ali ako imate problema sa alergijama samo napućite usne ili okrenite obraz prema osobi koja će vas poljubiti i vaši problemi će nestati. Upravo to su dokazali japanski naučnici koji tvrde da ljubljenje sa voljenim osobama smanjuje alergijsku reakciju. U istraživanju je učestvovalo 48 ispitanika od kojih je polovina patila od ekcema, a polovina je bila alergična na pelud. Svi su imali zadatak da 30 minuta slušaju romantičnu muziku i razmenjuju poljupce sa bračnim partnerom ili osobom sa kojom su u vezi. Zatim im je urađena analiza krvi. Dve nedjelje kasnije slušali su istu muziku i grlili istu osobu kao i ranije, ali bez ljubljenja.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Analiza krvi je pokazala da se nivo imunoglobulina, antitela koje imuni sistem proizvodi kao reakciju na alergen, značajno smanjila samo nakon jedne faze ljubljenja.

Postoji mišljenje da muškarac koji svaki dan poljubi svoju partnerku pri odlasku na posao živi pet godina duže od onog koji za sobom samo zatvori vrata. Bez obzira da li je to tačno ili ne, poljubac u svakom slučaju ima veliku ulogu tokom celog ljudskog života. Ali dok je kod nekih to važan ritual, kod drugih je samo uvertira u seks. Nova studija objavljena u američkom časopisu “Evolutionary Psihology” pokazala je da ljubljenje za žene ima mnogo veće značenje nego za muškarce. Dok je 53 odsto muškaraca priznalo da bi se upustilo u seksualni odnos bez poljupca, ta je varijanta bila prihvatljiva samo za 15 odsto žena.

Poljubac je simbol strasti i zaljubljenosti, ali i majčinske ljubavi, porodične privrženosti i prijateljstva. Poljubac uvek pokreće neki vid emocionalne reakcije, utiče na stanje svesti i ume da deluje beskrajno magično, zanosno i lekovito. Ljubljenje stimuliše ista područja u mozgu kao i bavljenje sportom. Srce brže kuca, zenice se šire, disanje je dublje, krvni pritisak i temperatura rastu, a telo proizvodi više adrenalina i insulina.

Sve u svemu, poljubac, kažu naučnici, ima blagotvoran uticaj na čovekov organizam. Kao takav može se uporediti sa čokoladom. Jedno istraživanje je naime pokazalo da čokolada izaziva čak snažnije lupanje srca i intenzivniji osećaj zadovoljstva nego strastveni poljubac.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(aura.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track