OVO ISTRAŽIVANJE ĆE VAS ODUŠEVITI: Evo kako od sad možete da skinete kilograme
Foto: Thinkstock

Novo istraživanje

OVO ISTRAŽIVANJE ĆE VAS ODUŠEVITI: Evo kako od sad možete da skinete kilograme

Žena -
Još se jednom dokazuje da smeh leči. Naime, smeškom možete da sagorite jednak broj kalorija kao i brzim hodanjem, pokazalo je novo istraživanje.

Pa čak i sitno kikotanje pokreće mišiće i tera ih na vežbu, a proseku sagoreva desetak kalorija po satu.Ovom se temom bavila dr Helen Pilčer, komičarka koja je doktorirala na području biologije, a studija je istraživala uticaj smeha na promene u telesnoj težini.

Rezultati su pokazali da najintenzivniji oblik smeha, definiran kao glasan, nekontroliran i "smeh za valjanje po podu", sagoreva čak 120 kalorija, otprilike jednako koliko i hodanje umerenim tempom. Iskreni, snažan smeh sagoreva oko sto kalorija, a smešak dvadesetak kalorija.

Osim toga, mnogo smeha definiše i jača trbušne mišiće, što u teoriji znači da možete da sedite na kauču pred televizorom i jačate mišiće.

Naučnici su otkrili da jednu grupu mišića, koji su odgovorni za "pločice" na trbuhu, više aktivira kikotanje nego grčevi u želucu.

Doktorka Pilčer je dodala da komedije zato pridonosi gubitku težine, naravno pod uslovom da dok ih gledate ne jedete brzu hranu.

"Ova studija otvara sjajnu mogućnost da gledanje komedija može pomoći u gubitku kilograma i oblikovanju trbušnih mišića", rekla je.

Stručnjak dodaje da smeh nije zamena za vežbu, već samo koristan i zabavan dodatak.

Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track