NEVEROVATNO OTKRIĆE: Obrijani muškarci na licu nose više bakterija nego bradati
Foto: Profimedia

Istraživanje

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Obrijani muškarci na licu nose više bakterija nego bradati

Žena -
Veća je verovatnoća da glatko obrijani muškarci na licu nose bakterije otporne na antibiotike od bradatih, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici su testirali uzorke sa lica 408 bradatih i obrijanih lekara i bolničara i rezultate objavili u časopisu Journal of Hospital Infection.

Prema tim rezultatima, tri puta je verovatnije da će obrijani muškarci na svojim obrazima nositi meticilin rezistentnu bakteriju (MRSA) nego njihove bradate kolege.

Takođe, izglednije je da će obrijani na svojim obrazima imati kolonije zlatnog stafilokoka, bakterije koja uzrokuje infekcije kože i disajnih puteva.

Naučnici sugerišu da bi razlog tome mogle biti "mikro ogrebotine" koje na koži nastaju brijanjem, a mogu biti pogodne za naseljavanje i razvoj bakterija.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Mikrobiolog s londonskog Univerziteta Adam Roberts u odvojenoj je analizi iz uzoraka brade uspeo je da uzgoji 100 različitih vrsta bakterija. U petrijevim posudama pronašao je i mikrobe koji su, izgledalo je, ubijali druge bakterije.

Tokom dokazivanja, izolovao je mikrob i testirao ga protiv bakterije Ešerihije koli koja uzrokuje infekcije mokraćnog trakta. Mikrobi su efikasno uništili bakteriju. Roberts je rekao da njegova analiza daje potencijal za buduća istraživanja i podsetio na to kako je i Aleksandar Fleming slučajno otkrio penicilin.

Postojeći antibiotici sve su manje efikasni, a bakterije otporne na antibiotike godišnje u svetu ubiju 700.000 ljudi.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Fena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track