5 saveta kako da pobedite žudnju za hranom
Foto: Thinkstock

Preventiva

5 saveta kako da pobedite žudnju za hranom

Žena -
Neutoljiva želja za određenim namirnicama najčešće je posledica hormonskog disbalansa ili stresa, a možda vam telo poručuje da mu nedostaju određene materije

Ceo dan zamišljate da ćete, čim stignete kući, pojesti veliko parče čokoladne torte? Priviđa vam se miris reš pečenog pomfrita? Niste jedini kome se ovo dešava. Žudnja za hranom česta je pojava. Razlozi mogu biti fiziološki, kada se usled hormonskog disbalansa pojačava želja za određenom hranom i kada telo poručuje da mu nedostaju određeni nutritivni sastojci, ali i psihološki. Mnogi ljudi jedu kada su nesrećni, potišteni ili nezadovoljni jer traže utehu u hrani. Najčešće namirnice za kojima žudimo jesu ugljeni hidrati i čokolada, a zatim sir i grickalice.Slatkiši Kada se javi neodoljiva želja za slatkim, vrlo je verovatno da organizmu nedostaju hrom i triptofan, kao i energija. Jedite mahunarke, kruške, bobičasto voće, semenke bundeve i suncokreta i proizvode od celog zrna žitarica. Priželjkivanje čokolade najčešći je znak da ste neraspoloženi i da vam nedostaje magnezijum. Skuvajte kakao, prijaće vam šolja ovog toplog i aromatičnog napitka: osećaćete se bolje usled porasta nivoa hormona serotonina, a i zadovoljićete potrebu za magnezijumom. Sir Ako vam se jede ovaj mlečni proizvod, vrlo je verovatno da vam nedostaje kalijum. Osim u mlečnim proizvodima, ima ga i u slatkom krompiru, sosu od paradajza, pomorandži, bananama...Testo Rado biste jeli testeninu ili vruć, hrskav žu-žu? To može biti pokazatelj insulinske rezistencije, naglog pada nivoa šećera u krvi, nedostatka hroma ili hroničnog umora.

Uvrstite u svoju ishranu banane, jabuke, cveklu, brokoli, celer, blitvu, šargarepu i paškanat. Da biste savladali čežnju za ugljenim hidratima, jedite što više povrća tamnozelene boje.Slane grickaliceMnogi ne mogu da zamisle dan bez čipsa, pereca, kokica, flipsa... Pojačana potreba za unosom soli najčešće je znak da telu nedostaju voda, elektoliti i minerali. Često se javlja usled disbalansa hormona u stresnim situacijama. Pijte više vode i naspavajte se da biste spustili nivo hormona stresa.Meso Ako vam se jede bogat mesnati obrok, nedostaju vam gvožđe i cink. Osim mesa, jedite džigericu, jaja, ribu, suve kajsije i šljive, koprivu, spanać...

Ne preskačite doručak!Ako ne pojedete najvažniji obrok, bićete pod većim rizikom da u toku dana dobijete nekontrolisan napad gladi i da se ugojite. Zato dan započnite zdravom i raznovrsnom hranom, koja će vam organizam snabdeti svim neophodnim hranljivim materijama. Povrće, voće, žitarice, meso, riba, jaja i mlečni proizvodi treba redovno da budu zastupljeni u ishrani, a industrijski proizvodi u što manjoj meri.

Jedite češće i po malo! Jedan od najvećih razloga neobuzdanog poriva za određenom hranom jeste nagli pad šećera u krvi, koji se dešava usled neredovne ishrane. Redovnim obrocima održaćete nivo šećera u krvi, pa vas žudnja za hranom neće pogađati. Pijte dosta tečnosti!Kada je telo dehidriralo, često šalje zbunjujući signal da je gladno, pa poželite da pojedete nešto nezdravo. Zato redovno pijte tečnost. Preporučuje se 6-8 čaša vode dnevno.

Menjajte rutinu!Ako ste navikli da posle obroka pojedete nešto slatko ili da grickate kokice i grickalice dok gledate TV, prirodno je da će vam se ta hrana i jesti. Zato menjajte navike. Prestanite da jedete između obroka, a ako baš ne možete bez grickalica i čokolade, postepeno smanjujte količinu.Krećite se!Kada osetite potrebu za hranom a skoro ste jeli, možda je vaša žudnja psihološke prirode. Počnite da vežbate i brzo ćete osetiti blagodeti: imaćete više energije, bićete zadovoljniji i srećniji i manje ćete jesti nezdrave namirnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track