DA LI SE IZUVATE ILI NE? Kad dođete u goste, šta je ispravno uraditi?
Foto: Profimedia

Bonton

DA LI SE IZUVATE ILI NE? Kad dođete u goste, šta je ispravno uraditi?

Žena -
.Zamislite sledeću situaciju, dolazite kod prijatelja u goste na večeru, ulazite u njihov stan, izljubite se, pozdravite, a onda vas oni zamole da izujete cipele. Neki, čak zahtevaju da svoju obuću ostavite ispred vrata.

Svi smo bili bar jednom u ovakvoj neprijatnoj situaciji, bilo da smo gosti koji se radije ne bi izuli, ili oni, koji su prinuđeni da nekoga opomenu za izuvanje. Ova tradicija vuče poreklo iz istočanjačkih zemalja, gde je apsolutno nezamislivo ući kod nekoga u kuću sa cipalema na nogama. U Japanu bi ovo značilo nepoštovanje domaćina.

Ovakva praksa nije strana i u nekim skandinasvkim zemljama, pa i u Turskoj, ali sa druge strane u Londonu, Berlinu, Rimu apsolutno je nezamislivo da učinite ovako nešto. U našoj zemlji, mišljenja su podeljena. Ipak, kada se postavi pitanje bontona, bez sumnje, izuvanje nije po pravilima kulture. S druge strane, ako gledamo higijenu, neophodno je skinuti cipele kada se nalazimo u svojoj ili tuđoj kući. U tom slučaju, domaćin bi trebalo da ima namenske papuče za goste za jednokratnu upotrebu ili one tanje, koje bi se odmah mogle oprati nakon nošenja. Kada se započne polemika oko ove teme, mišljenja su podeljena.

"Na šta ljudima koji se ne izuvaju liči kuća?! Možeš vala da čistiš svaki dan, ali to nije isto i svakako je nehigijenski. Lepo ostavite brdo obuće ispred vrata i oni će znati, da treba da se izuju. Izuzeci su samo sveštenik i slava, kada se slavi, lepo postaviš nešto drugo, središ posle kuću i gotovo. Samo tada, više ne bih ni dopustila, bilo "po bontonu" ili ne. Meni je čistoća i zdravlje preče od bontona", izjavila je jedna mlada žena.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Dok jedni misle na sve, pa čak i kada krenu kod prijatelja u goste, sa sobomk nose papuče kako bi izbegli eventuane neprijatnosti ukoliko domaćini nemaju obuću za goste.

Ipak, oni koji ne dele mišljenje da se u redu izuvati se u tuđim kućama, ni sami ne bi mogli da zamisle da nekoga primoraju da svoje cipele ostavi ispred vrata dnevne sobe, ili pak onih ulaznih.Za njih, to je vrhunac nekulture. - Kod nas se niko ne izuva, ne mogu ni da zamislim da kazem nekome da se izuje, to mi je potpuno strano. Da budem iskrena, nikada niko nije ni pitao da li treba da se izuje. Retko odlazim kod nekoga ko insistira na izuvanju. Onda se naravno izujem, ali nikada ne obuvam papuce koje ponudi, ko zna ko ih je nosio pre mene...To mi je bas odvratno", istakla je je jedna devojka iz Beograda. Prema mišljenju lekara, ako gledamo sa strane zdravlje, izuvanje je ipak, obavezno.

"Izuvanje cipela u nečijem domu je zaparvo istočni običaj, ali nije loš. Grad je prljav i razne bakterije i viruse unosimo na svojim cipelama. Ovo može da bude posebno nezgodno za porodice sa malom decom. Po ćoškovima i ispod kreveta ima strašnih bakterija, a upravo su unete spolja. Tako da u svakom slučaju preporučujem izuvanje, iako situacija ponekad može da bude neprijatna",objasnio je prim. dr Petar Borović.

A kakvo je vaše mišljenje? Da li je u vašoj kući izuvanje obavezno?

(Žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track