NE PIJETE KAFU: Ove namirnice će vas totalno razbuditi
Foto: Shutterstock

Energija

NE PIJETE KAFU: Ove namirnice će vas totalno razbuditi

Žena -
Imate problem da se razbudite ujutro i ne možete da funkcionišete pre nego što popijete kafu.

Međutim, crni napitak vam više ne prija, a enegrija vam je neophodna. Ovo su namirnice koje deluju isto kao kafa, a više će vam prijati.

Crna čokolada Ova vrsta čokolade zahvaljujući svojim sastojcima ima pozitivan uticaj na cirkulaciju i smanjenje upalnih procesa. Takođe, u jednom istraživanju grupa odraslih osoba sa sindromom hroničnog umora dobila je količinu čokolade sa 85 odsto kakaa za osam nedelja, a na kraju testiranja kod svih je bilo primećeno manje umora.

Foto Profimedija
Foto Profimedija

Sok od cvekleCvekla sadrži najveću koncentraciju azotnih oksida. Poboljšava povećanje aktivnosti i smanjuje umor, a potreba za potrošnjom kiseonika je manja.

Hrana bogata gvožđemJedna od najvažnijih funkcija gvožđa je dovođenje kiseonika do vaših ćelija, tako da, ako ga ne dobijate dovoljno, može doći do snižavanja nivoa energije, a moguće i do anemije. Gvožđe se nalazi u mesu, ribi, ali se može naći i u biljkama. Imajte na umu da konzumiranje kafe ili čaja može smanjiti apsorpciju gvožđa, pa bi bilo dobro da obrok bogat gvožđem konzumirate nekoliko sati nakon gore pomenutih napitaka.

Foto Profimedija
Foto Profimedija

Čaša hladne vode Simptomi dehidratacije su najčešće tromost i umor, ali i glavobolja i mogu se javiti nakon konzumacije alkohola. Zaboravite kafu i započnite dan sa hladnom čašom vode (pola litra) kako bi poboljšali rad metabolizma. Popijte još koju čašu tokom dana i telo će vam biti zahvalno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track