NEVEROVATAN PRIZOR SA ULICA BEOGRADA: Ako vaspitate decu kao ova Romkinja, sve će bitu u redu
Foto: Printskrin FB

Za svaku pohvalu

NEVEROVATAN PRIZOR SA ULICA BEOGRADA: Ako vaspitate decu kao ova Romkinja, sve će bitu u redu

Žena -

Beograđanin Jovan Praštalo je na stanici čekao autobus kad je slučajno čuo razgovor jedne Romkinje i njene ćerke koja se upravo vratila iz škole. U njenim rečima je video lekciju koju neće lako zaboraviti, a trebalo bi i svima nama da se ureže u mozak!

Dok su zajedno čekale bus, devojčica je izvadila svesku i krenula da se hvali mami kako je najbrže uradila zadatke iz matematike. Od većine roditelja u ovakvoj situaciji biste očekivali pohvalu i tapšanje po ramenu.

Međutim, ova nepoznata mama je za svoju ćerkicu imala važniju lekciju, priča Praštalo.

Uzbuđena zbog svog uspeha, mala je počela da vadi i ostale knjige i pokazuje ih mami, koja je prvo gledala da li je sve tačno, a onda joj se obratila rečima:

"Nije bitno da li si bila najbrža, bitno je da budeš tačna!"

"Vežbaćemo kod kuće", dodala je pre nego što su se spakovale i ušle u bus koji je u tom trenutku stigao na stanicu kod Omladinskog stadiona.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jovan je ostao zatečen ovim razgovorom i ushićen zbog sreće devojčice koja se toliko radovala svom uspehu.

"Romi u Srbiji, ali i regiji se susreću sa velikim problemima, stereotipima koji ih prate na svakom koraku, a tradicija i pravila u zajednici im dodatno otežavaju put ka normalnom životu", kaže on i ima poruku za sve:

"Nemoj ti biti ta dodatna prepreka ili osoba koja mrko gleda decu na ulici. Jer nismo se svi rodili sa istom šansom za uspeh!"

A ako ova malecka bude slušala savete svoje mame, za nju sigurno nema zime!

Malopre devojčica pokazuje mami kako je najbrže uradila zadatke iz matematike, a majka joj objašnjava da ne mora da bude...

Posted by Јован Праштало on понедељак 11. април 2016.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track