OVA BILJKA ČINI ČUDA: Svaka žena mora da jede kašičicu ove namirnice svaki dan
Foto: Shutter

Savet

OVA BILJKA ČINI ČUDA: Svaka žena mora da jede kašičicu ove namirnice svaki dan

Žena -

Ako ste u svoja jela često dodavali susam, svom organizmu ste činili veliku ulogu. Crni susam, beli susam, crveni/smeđi susam… različite su njegove sorte koje razlikuje i boja sjemena prepunog ulja i proteina.

I dok smeđi i crni susam na tržište dolaze neoljušteni, beli se može nabaviti neoljušten, oljušten ali i u obliku paste koju mnogi poznaju pod imenom tahini.

Vitamini B, A, E, lecitin, niacin, brojni minerali poput kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka i selena…govore sami po sebi o vrednosti ove, veličinom vrlo sitne ali učinkom po zdravlje, vrlo moćne biljke.

Dentalni poremećaji Susam jača naše zube i deluje na zdravlje usne šupljine, zuba i desni. Njegovom upotrebom smanjujemo upale, infekcije, jačamo zube i zubnu gleđ, delujemo na sprečavanje nastajanja zubnog plaka, ali i delujemo na izbacivanje toksina iz tela.

Jača kardiovaskularni sistem Susam snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti

Antioksidans Susam sadrži dva jedinstvena jedinjenja iz skupine lignana – sezamin i sezamolin. Sve više studija pokazuju važnost susama u ulozi jačanja našeg oraganizma i delovanje u brobi protiv slobodnih radikala. Osobama obolelim od raka dojke, raka debelog creva, raka grla…susam je jedan od pomagača u borbi za bolje zdravlje.

Zdravlje kože i lepota Susamovo ulje ublažava iritacije, a sadržajem vitamina E i cinka, deluje na zdravlje kože, njenu elastičnosti i usporava procese starenja, isušivanja kao i preranog stvaranja bora.

Analgetik Lokalno apliciranje na obolela područja, pokazuju učinak susamovog ulja kao odličnog u ublažavanju bolova. Preporučuje se i kod utrnuća, slabe prokrvljenosti tkiva, slabe cirkulacije…

Afrodizijak Redovnom konzumacijom susama smanjuje se impotencija i deluje na snaženje i podsticanje vitalnih funkcija i jačanje reproduktivnog tkiva.

Reguliše menstrualni ciklus Iz tog je razloga preporučen kao sastavni deo ishrane upravo u predmenstrualnom periodu. Smanjuje menstrualne bolove i ublažava simptome PMS-a.

Jača kosti Susam je bogat kalcijumom a njegov učinak grejanja i dubokog prodiranja u tkiva, dodatno govore u prilog njegovoj važnosti u očuvanju zdravlja i čvrstine naših kostiju. Posebno je preporučen osobama obolelim od osteoporoze.

Nutritivni tonik

Lagani je laksativ pa reguliše probavu, utiče na zdravlje i rad creva, ali i celokupnog sistema za varenje.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

lijekovitirecepti.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track