Neobični običaji: Sunce ne sme da obasja novorođenče!
Foto: Profiemdia

Rođenje bebe

Neobični običaji: Sunce ne sme da obasja novorođenče!

Žena -

Da li ste znali da u Kini majke nakon porođaja leže u krevetu mesec dana? Upoznajemo vas sa nekim od najneverovatnijih običaja u vezi sa rođenjem dece.

U našoj zemlji period neposredno posle porođaja mnogi nazivaju “babinje”. Babinje traju šest nedelja, a za to vreme treba da nestanu i sve promene koje su nastale tokom trudnoće, kao i da se telo oporavi posle porođaja, piše Yumama.U našoj zemlji takođe je tradicija da kada se rodi beba neko od bližnjih spremi pogaču, pečeno pile, bocu crnog vina, parče sira i malo crnog luka – slanog. Pogača treba da se lomi sa nekim ko nije oženjen ili sa nekim mlađim članom porodice. Ista ta osoba zagrize pogaču i taj komad koji je zagrižen ostaje u krevecu kod novorođene bebe četrdeset dana. Ostale nabrojane stvari bi trebalo da se probaju, bar od svega po malo. Ipak, običaji koji se vezuju za bebin dolazak na svet nisu svuda isti, tačnije razlikuju se u celom svetu. Donosimo vam neobične tradicije zastupljene u različitim narodima.KinaKinezi smatraju da je prvi mesec nakon bebinog rođenja kritičan i za majku i za dete. Iz tog razloga, majke prvih trideset dana posle porođaja provedu u krevetu. Tokom "zuo yue" (odmaranja), žene iz porodice (obično majka ili svekrva) pomažu mladoj mami."Posle porođaja provela sam mesec dana u krevetu. Tokom tog vremena svekrva mi je savetovala šta treba da radim. Nije mi dala da se tuširam, perem zube i perem kosu, a bilo je i dosta toga što nisam smela da pijem i jedem. Hladna pića i nekuvana hrana bila je zabranjena, posebno hladna voda i voće. Ona mi je savetovala da što više jedem riblju čorbu i svinjske papke kako bih poboljšala laktaciju. Rekla mi je da mi oči deluju umorno, te nisam smela da gledam televiziju i da čitam knjige", kaže gospođa Zang (32) iz provincije Henan.Bebu i majku u prvim danima posećuje samo najuža porodica, dok ostali mogu da ih posete tek nakon mesec dana.

NigerijaU Nigeriji bake igraju veliku ulogu u životu tek rođene bebe. Kako objašnjava blogerka Tilej Kreari, prvo kupanje novorođenčeta obavlja upravo baka ili čak obe bake.“Ne mogu da opišem sreću i ponos kada sam videla kako moja mama kupa moje sinove u njihovim prvim danima kod kuće. To je divna tradicija koju i ja planiram da nastavim.”Trinidad i TobagoU ovoj ostrvskoj zemlji u Karibima običaj je da oni koji prvi put dolaze da vide bebu stave novac u njenu ruku. Takođe, mnogi roditelji ne dozvoljavaju porodici i prijateljima da dolaze u posetu bebi nakon šest sati poslepodne, jer "beba može da se razboli od večernje rose".

MeksikoU Latinskoj Americi postoje brojne tradicije o novorođenim bebama. Kada se beba rodi, stariji članovi porodice pružaju mladoj mami podršku i daju joj savete. Taj običaj se naziva "Karantena" (Cuarantena) i podrazumeva da novopečene mame ne rade apsolutno ništa 40 dana nakon porođaja. Naime, žene iz porodice dolaze u kuću, brinu o domaćinstvu, kuvaju ručak, pa mama na taj način može da povrati snagu i bude spremna da se posveti bebi.IrskaBračni parovi u Irskoj čuvaju prvi sprat svadbene tore sve dok ne dobiju dete. Tada mrvice torte pospu po bebinoj glavi kao simbol dugog i srećnog života.BaliNa indonežasnkom ostrvu porodice čekaju da beba napuni tri meseca kako bi organizovale slavlje. Tradicija kaže da je beba u potpunosti spremna i dovoljno razvijena sa tri meseca, pa njena stopala ne bi trebalo da dotaknu zemlju do tada. Smatra se da su bebe u prvim danima života još uvek povezane sa svojim svetim duhom i tek kada su stare 105 dana spremne su da dodirnu zemlju i upoznaju se sa Majkom Prirodom.

Indijanska plemenaU indijanskim plemenima postoje različiti običaji koji se razlikuju od plemena do plemena. Hopi narod, šošonsko pleme nastanjeno na području rezervata Hopi u severoistočnoj Arizoni, svoje bebe ne izlaže sunčevoj svetlosti prvih 19 dana. Nakon toga, na ceremoniji imenovanja koja se organizuje u svitanje, bebu kupa baka u mešavini vode i kukuruznog brašna. Tetke takođe učestvuju, donose poklone i predlažu imena za bebu. Baka bira jedno od imena i upoznaje bebu sa suncem koje je već izašlo. Nakon toga organizuje se veliko slavlje.IndijaU nekim delovima Indije, tradicija nalaže da se bebi ne kupuje nova garderoba, već da je ona nasleđuje od ostalih članova porodice. Na taj način beba dobija pozitivnu energiju svoje porodice i usvaja porodične vrednosti.Severna KorejaMajke u Severnoj Koreji tri nedelje od porođaja jedu supu od algi (miyuk gook) koja pomaže pri pročišćavanju krvi nakon porođaja.“To je jedan od najzdravijih i najhranljivijih obroka koji obiluje vitaminima i pomaže mamama da proizvode mleko i da se brže oporave od porođaja”, objašnjava Hana Čang iz Severne Koreje.Deca jedu supu za svaki svoj rođendan kao podsetnik na dan kada su došli na svet, ali i to kroz šta su njihove majke prošle tokom porođaja.Novi ZelandU Maori kulturi trudnoća se smatra zaista posebnim iskustvom. Veruje se da mama i beba moraju da miruju i odmaraju tokom cele trudnoće, jer je beba još u stomaku veoma svesna svoje okoline i stresa.Zanimljivo je i to da Maori posteljicu, koja nas hrani dok smo još nerođena bića, zovu "whenua", što je istovremeno i naziv za zemlju.Nakon rođenja oni je spaljuju, čime simbolički jačaju vezu ljudi s majkom zemljom.Sa sajta Yumama.com preporučujemo još:Babine: Zanimljivi i neobični srpski običajiNeobični načini vaspitanja širom svetaFotografija koja je rasplakala internet: Dirljiva priča brižne majke (FOTO)Volonteri pomažu roditeljima petorki: Dnevno promenimo 50 pelena i pripremimo 40 flašica mleka!Svetlucava praznična trpeza: Kako da ukrasite uskršnja jaja šljokicama (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track