VREMENA SE MENJAJU: Kako se deci govorilo pre 36 godina, a kako sad
Foto: Shutterstock

Ne budeš li učio, kopaćeš kanale

VREMENA SE MENJAJU: Kako se deci govorilo pre 36 godina, a kako sad

Žena -

Niko ne tvrdi da je metoda „batina je iz raja izašla“ najbolja vaspitna mera, ali danas stvari često znaju da izmaknu kontroli, a autoritet roditelja i nastavnika kao da se izgubio

Nekad su učitelji i nastavnici bili autoriteti u čije se odluke nikad nije sumnjalo, a danas je sve češća pojava da se roditelji svađaju s njima samo da bi zaštitili svoje dete.Ako ste i sami roditelj, sigurno ste alergični na česta prisećanja vaših roditelja, deda i baka na to kako je sve bilo drugačije u ona dobra stara vremena kad su vas oni vaspitavali - kad je sve bilo lepše, ljudi srećniji i kad su se klinci, kad zasluže, preventivno mogli malo udariti po guzi.Istina je da su oni često nostalgični kad se prisećaju prošlosti, ali ruku na srce, vaspitne metode su se drastično promenile. Evo kako se govorilo mladima pre tridesetak godina, a kako im se govori danas...1980. VS 2016.

1980.

- Ala si se isprljao napolju, sigurno si se lepo izigrao. Stavi odmah prljavu odeću na pranje.- Ne smeš da ustaneš od stola dok sve ne pojedeš!- Ako ti ostane nešto sitno, kupi „bazuka“ ili „čunga lunga“ žvaku.- Ulazi u kuću, pa ceo dan si napolju!- Učiteljica te kaznila? Sigurno si zaslužio! (Onda te još mama i tata dodatno kazne.)- Posvađao si se s drugom Markom? Okej, rešite to sami i pomirite se sutra!- Gledaj crtać pre Dnevnika, pa trk na spavanje!- Odrasle uvek pozdravi i reci im: „Dobar dan!“- Pokvario si svoju omiljenu igračku? Sledeći put malo pripazi svoje stvari.- Poštovana učiteljice, Uroš je malo prehlađen, ali će ipak doći u školu.- Ne zanima me šta Sara ima ili nema. Ne možeš to dobiti i tačka!- Pamet u glavu i javi se kad stigneš (na ekskurziju, izlet ili rekreativnu nastavu)- Ako ne budeš učio, kopaćeš kanale, čistićeš WC ili biti smećar.- Ne zanima me ko je kriv. Očistite smesta taj nered.

2016.

- Da se slučajno nisi isprljao u parku! Nemoj da skačeš ni da trčiš i ne valjaj se po travi!- Ne voliš to? Dobro, skuvaću ti nešto drugo.- Ali kod kuće već imaš brdo slatkiša! Okej, još ovaj, ali neka bude poslednji!- Isključi taj kompjuter i izađi malo napolje.- Sutra odmah idem kod učiteljice i direktora. Niko ne sme tako da se ponaša prema mom detetu!- Posvađali ste se? Sad ću nazvati njegovu mamu, Marko više ne sme popreko da te pogleda.- Buljiš u TV ceo dan. Prošlo je deset, hoćeš u krevet?- Nikad ne pričaj s nepoznatim ljudima.- Molim te, nemoj da plačeš, kupićemo ti novu igračku!- Učiteljice, Ivan se malo prehladio pa će nedelju dana ostati kod kuće.- Ako Aleksandra može to da ima, onda može i moje dete.- Javljaj se na svakih sat-dva da znam da je sve okej.- Ako budeš učio, dobićeš sve što poželiš.- Sklonite mi se sa očiju dok ne očistim ovaj nered koji ste napravili!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track