UČILI SU NAS POGREŠNO: Zbog ove strašne priče svaka mlada nosi veo i bidermajer
Foto: Profimedia

Zaprepastićete se

UČILI SU NAS POGREŠNO: Zbog ove strašne priče svaka mlada nosi veo i bidermajer

Žena -

Skoro sve devojke maštaju o svom venčanju. Kakva će im venčanica biti, kakav bidermajer ali i kakav veo. Iako je to za njih velika sreća, kada čujete kako je nastao običaj zbog čega se nosi bidermajer i veo, zaprepastićete se.

Običaj je da na venčanju mlada baca bidermajer, a devojka koja ga uhvati veruje da je ona sledeća koja će stati na ludi kamen. Ili bar mlada želi da to bude tako.

Naime, hvatanje buketa zapravo je tradicija koja potiče iz Engleske, kada su gosti verovali da će im "komadić mlade" doneti sreću. Drugim rečima, to je značilo da su se grabili da otkinu komadiće njene venčanice ili buketa, koji je imala u rukama.

Tako je nastao ovaj običaj, kao pokušaj mladi da se obrane od nasrtljivih gostiju, koji su pošto poto hteli da im se osmehne sreća na ovaj način.

Ni mladin veo nije slučajno jedan od obaveznih modnih detalja na svadbama - njegova uloga nije samo dekorativna.Veo na venčanjima je prvi puta zabeležen u starom Rimu, ali nije bio beo ni proziran već se sastojao od velike crvene krpe.

Ta krpa je trebalo da pokrije mladu od glave do pete, ne zato da bi bila misterioznija, već da bi što više podsećala na plamen vatre.

"Plamena mlada" trebalo je da zavara i otera zle duhove koji bi se mogli pojaviti na svadbi i uništiti brak mladom paru.

Vremenom, veo je postajao kraći, prozračniji i tradicionalne bele boje, i dalje je štitio mladenku od zlih duhova, a dobio je i novi zadatak - skrivanje buduće supruge od očiju mladoženje sve do oltara.

Taj običaj predstavlja "posedovanje" žene na koje mladoženja dobiva pravo venčanjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track