SAČUVAJTE SVOJU PORODICU: Ovo je vodeći uzrok teških bolesti a nalazi se u vašem domu
Foto: Profimedia

Sprečite lako

SAČUVAJTE SVOJU PORODICU: Ovo je vodeći uzrok teških bolesti a nalazi se u vašem domu

Žena -

Ako odmah u vašem domu počnete da primenjujete ovih 8 koraka, znatno ćete smanjiti rizik od opakih bolesti.

Naučnici upozoravaju da svakodnevni kućni poslovi ili njihovo izbegavanje i te kako mogu narušiti zdravlje cele porodice!

Na primer, aktivnosti poput pranja ili kuvanja neizbežno menjaju vazduh koji udišete u kući - korišćenje hemikalija pri brisanju podova ili prozora ispušta i do 900 vrsta toksičnih materija u vazduh! Takođe, u vašem toplom porodičnom gnezdu po ćoškovima se kriju i buđ, polen, kao i ugljen monoksid, koje donosite na odeći, prljavim sunđerima, šporeta na plin, pa je bolje da se preorjentišete na domaće proizvode, piše Stil.

Najjaču vezu sa lošim kvalitetom vazduha u kući naučnici su pronašli sa srčanim oboljenjima, rakom pluća i razvojom astme.

Simptomi koji ukazuju na zagađenje vazduha u vašem domu

Kašalj, suzenje očiju, ošamućenost, umor i glavoboljasu neki od blažih znakova da je u vašoj kući vazduh zagađen. Ali, mogu se javiti i jači simptomi, poput iritacije očiju, osipa, bolova u mišićima, disajnih problema, temperature ili osećaja hladnoće, kao i slabljenje sluha, krvarenje iz nosa i plućne bolesti.

Srećom, postoji 8 načina da drastično smanjite unos štetnih čestica, materija i mikroorganizama u dom i tako izbegnete opasne bolesti!

Počnite da ih primenjujete odmah:

1. Vodite računa da svaki dan provetritesvaku prostoriju domu.

2. Koristite ekološke proizvode za čišćenje - u njima se nalazi manje toksina i zagađivača, zbog čega će i vazduh biti svežiji i čistiji.

3. Umesto dezodoransa u limenoj boci, koristite rol-on u plastičnoj kutijici

4. Nakon korišćenja, kao i tokom noći isključite sve uređaje iz struje koji ne moraju stalno da budu uključeni, poput frižidera, zamrzivača i slično. Ne zaboravite i na punjače, kada uređaj nije na punjenju, obavezno izvadite punjač iz utičnice jer ćete biti na dvostrukom dobitku - čistiji vazduh i manji račun za struju!

5. Na tepisima se skupljaju gljivice, prašina, grinje, dlake kućnih ljubimaca i još mnogo štetnih čestica, pa je bolje da se odlučite za drveni pod i kućne papuče!

6. Nikada u kuću ne ulazite obuveni, jer cipele na sebi nose brojne zagađivače, prljavštinu i zemlju, koju ćete tako razneti po celoj kući, a kasnije neminovno doći u kontakt sa njima.

7. Potrudite se da odeću sušite napolju, na svežem vazduhu, a ukoliko nemate mogućnosti za to, što češće otvarajte prozore!

8. Redovno menjajte zavese na kadi, i obratite pažnju da ne budu od vinila - ovaj materijal zadržava vodu, pa se na njemu buđ razvija brzinom svetlosti.

Crna statistika

Procenjuje se da je neprovetren stan i zagađen vazduh u kući uzrok broj jedan za razvoj bolestiu Evropi. Naučnici su otkrili iznenađujuću povezanost između izloženosti zagađivačima u zatvorenim prostorima i kardiovaskularnih bolesti, a brojna istraživanja potvrdila su da zagađenje vazduha indirektno uzrokuje i do dva miliona smrtnih slučajeva godišnje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track