NIJE ODUSTAJALA: Borila se za život a onda se odrekla samo jedne namirnice i izlečila se
Foto: Profimedia

Bravo!

NIJE ODUSTAJALA: Borila se za život a onda se odrekla samo jedne namirnice i izlečila se

Žena -

Džesika Bin ima samo 28 godina a bolovala je od cistične fibroze i jedva izvukla živu glavu.

Konačno se izlečila i tvrdi da je samo jedna stvar bila ključni korak ka njenom oporavku.

Ova hrabra devojka iz Kvinslenda tvrdi da je uspela da se izbori sa bolešću tako što se odrekla šećera.

Njena pluća su bila slaba od rođenja, međutim u 21. godini desio se preokret, bolest je uznapredovala, a ona je završila u bolnici boreći se za život. Tada je odlučila da se odrekne šećera i upravo je proslavila godinu dana otkako je poslednji put primljena u bolnicu.

"Unosila sam dosta kalorija jer sam ih dosta i sagorevala boreći se da dišem svaki dan. Otprilike skoro 4.000 dnevno, dva puta više nego što bi normalna žena pojela, a i dosta sam se oslanjala na čokoladice i druge slatkiše", priča Džesika.

Uporedo sa tako jakom ishranom Džesika je unosila u organizam preko 40 pilula samo da bi održavala svoje zdravstveno stanje.

"Nisam znala za život bez cistične fibroze, tako da... Uzimala bih lekove, a onda započinjala dan. To je bio standardni deo mog života", kaže Džesika.

Međutim, stvari su se drastično pogoršale kad je napunila 21. godinu. Završila je u bolnici, gde su joj rekli da mora na transplantaciju pluća kako bi preživela.

"Oduvek sam bila aktivna i volela da putujem. Pomagala sam dobrotvorne ustanove i sanjala kako ću da spasim svet. A onda, iznenada, moja pluća nisu više mogla da me prate. Nisam mogla čak ni na kafu sa prijateljima jer prosto nisam imala energije. Šta god da sam radila nisam mogla da dođem do daha, pa je na kraju Kameron (njen dečko) morao da mi pomaže", kaže ona.

Najgore od svega je što je kapacitet njenih pluća bio 30 odsto, i tada je morala da pristane da je stave na listu za presađivanje organa.

"Preselili smo se u Kvinslend iz rodne Tasmanije kako bismo bili bliže bolnicama i svakodnevno visili kod lekara moleći se da će mi se stanje popraviti", objašnjava Džesika.

Međutim, stvari su od lošijeg išle ka gorem i počela je da razmišlja da postoji mogućnost da umre. Tada je odlučila da se uda za svoju srednjoškolsku ljubav, Kamerona (29).

"Ležala bih u bolničkom krevetu prikačena za razne aparate, pokušavajući da mislim o rasporedu sedenja gostiju na svadbi i cvetnoj dekoraciji. Bila sam prava džangrizava mlada. Želela sam da sve bude savršeno jer bi to bilo poslednje po čemu bi me Kameron pamtio", priseća se Džesika.

Kad je upoznala fotografa koji je trebalo da slika venčanje, advokata Garija Fetkea, od njega je iz prve ruke čula o ishrani bez šećera.

Zatim je odlučila da i sama to isproba i momentalno je bila zapanjena efektima.

"Čim sam počela zdravije da unosim kalorije, primetila sam razliku. Umesto grickalica, Kameron je u bolnicu počeo da mi donosi smutije, pune zdravih sastojaka, poput kikirikija i avokada", objašnjava Džesika.

Njen kapacitet pluća se povećao za jako kratko vreme da su doktori odlučili da je predlože da ispitivanje leka u Australiji koje je koštalo oko 300.000 dolara i ispostavilo se da se našla među nekolicinom izabranih.

"Koristeći lek koji ciljano pogađa defektan gen koji izaziva cističnu fibrozu, već posle nekoliko dana osetila sam poboljšanje. Nisam se budila povraćajući i mogla sam da dišem. Posle nekoliko nedelja opet sam bila na nogama. To je bilo neverovatno", kaže Džesika.

I dok je pre redovno konzumirala čokoladice i druge slatkiše Džesika sad uglavnom jede zdravu hranu, a retko se počasti čokoladom.

"Zdrava ishrana je bila ključna za moj opsatanak. Sad sam velnes trener. Promena životnog stila je bila neverovatno iskustvo. Od razmišljanja kako će me Kameron uzeti za ženu, a potom sahraniti u roku od nekoliko meseci došla sam do toga da uživam u životu i fino planiram budućnost", tvrdi Džesika za Dailymail.

Otkad je prestala da unosi šećer Džesika je počela drugačije da gleda na život:

"Iskreno, mislila sam da ću umreti, tako da ne samo što sam ovde, već i što radim stvari za koje sam mislila da su nemoguće, mi je totalno nestvarno. Pre nekoliko godina, pripremala sam se za smrt, a danas imam karijeru i mogu da uživam u odmorima i odlascima u bioskop. Tako sam srećna što sam živa, a sve je to zahvaljujući tome što sam prestala da unosim šećer", zaključuje Džesika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track