DA BOL PRESTANE: 7 recepata za smirenje upaljenog grla

Domaće smese koje pomažu preko noći

DA BOL PRESTANE: 7 recepata za smirenje upaljenog grla

Žena -

ZAOBIĐITE LEKOVE Donosimo vam nekoliko prirodnih metoda s kojima na zdrav i jednostavan način možete otkloniti neprijatno peckanje

Topli čajevi kojima ste dodali malo limuna, meda i pola kašičice đumbira u prahu ili pola kašičice cimeta vrlo su korisni za ublažavanje grlobolje.U međuvremenu treba piti što više prirodnih, sveže ceđenih sokova od pomorandže i limuna. Međutim, i neki kućni napici delotvorni su i zdravi za organizam. Donosimo brze i jednostavne recepte koji će vam dokazano pomoći kod upaljenog grla...

1. Kurkuma smiruje upalu i bolove

U 250 ml mlake vode razmutiti kašičicu rendane kukurme (ili u prahu) i pola kašičice morske soli. Grgoljiti bar tri puta dnevno. Kurkuma je poznata po antiseptičkim svojstvima i odlično deluje protiv bolova.2. Limun, so i kajenski biberU 250 ml mlake vode razmutite kašiku limunovog soka, kašičicu soli i prstohvat kajenskog bibera koji poboljšava imunitet i čisti grlo od virusa. Ovu smesu grgoljiti tri-četiri puta na dan.

3. Beli slez obnavlja sluznicu

U 250 ml čaja od belog (ili crnog) sleza otopite kašičicu đumbira u prahu i popiti. Đumbir je snažan antiseptik i dobar protiv bolova, dok slez smiruje nadraženu sluznicu disajnih puteva.

4. Jabukovo sirće i med

U 250 ml mlakog čaja od žalfije umešati kašičicu jabukovog sirćeta i kašičicu meda i lagano pijuckati. Med će pomoći kod ublažavanja osetljivog grla, a sirće će delovati antibakterijski.

5. Žalfija dezinfikuje usnu šupljinu

Skuvati 250 ml čaja od žalfije, pustiti da se prohladi, pa u njemu rastopiti 1/2 kašičice soli. Grgoljiti nekoliko puta na dan. Žalfija je odavno poznat lek za lečenje upala, a smiruje i stres.6. I topao tuš pomažeAko je grlo jako upaljeno, korisna prva pomoć može biti i topao tuš, kod kog će para pomoći vlaženju sluznice grla i ublažavanju upale, a i inhalacija čajem od žalfije je efikasna, s tim da voda nad kojom se parite ne sme da bude prevruća nego samo mlaka, a glavu nije potrebno prekrivati peškirom.7. Alkohol nije dobar za dezinfekcijuTvrdnja da alkohol dezinfikuje grlo i pomaže kod upale samo je mit. Veća je verovatnoća da će ga on samo iziritirati, pa ga zato treba izbegavati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track