OBRATITE PAŽNJU: Ovih 7 namirnica ne smete konzumirati pre plivanja
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Izbegavajte ih

OBRATITE PAŽNJU: Ovih 7 namirnica ne smete konzumirati pre plivanja

Žena -

Pravilo je da u vodu ne ulazimo barem pola sata nakon jela, a postoje i određene namirnice koje je bolje izbegavati pre plivanja.

Predstavljamo vam 7 namirnica koje vam mogu pokvariti uživanje u vodi ako ih konzumirate pre plivanja:

1.Sladoled - Konzumiranje hrane s visokim udelom masnoća pre plivanja može uzrokovati probleme s probavom i osećaj nelagode, a sladoled je veliki krivac za to.

2.Ljuta hrana - S obzirom na to da nam je telo najviše u vodoravnom položaju dok plivamo, začinjena hrana može još više pogoršati taj problem. Zato pre plivanja ne konzumirajte ljute umake, papričice i drugu hranu koja bi vam mogla stvarati nelagodu. 3.Voćni sokovi i gazirana pića - Umesto voćnih sokova i gaziranih pića koji mogu uzrokovati nadutost i grčeve, pre plivanja okrepite se vodom ili sportskim sokovima. Gazirani sokovi vam mogu otežati plivanje.

Foto: Shutter
Foto: Shutter

4.Celer - Određena hrana poput celera može izazvati hemijsku reakciju zbog koje će koža biti vrlo osetljiva na ultraljubičasto zračenje. Pojedete li celer pre odlaska na plažu ili bazen postoji veća mogućnost da ćete izgoreti na suncu.

5.Alkohol - Alkoholna pića smanjuju sposobnost reakcije, a to može biti naročito opasno kada je ulazak u vodu u pitanju. Stoga je najsigurnije izbegavati alkohol u potpunosti pre ulaska u more, bazen ili bilo koje druge mesto za kupanje.

6. Mahunarke - Mahunarke poput graška sadrže puno vlakana koje je dobro za zdravlje, ali može izazvati nadutost, zatvor i grčeve što vam može pokvariti letnu uživanciju.

7.Kafa - Konzumiranje kafe i energetskih pića može izazvati proliv ili mučninu dok ste u vodi, a postoji i opasnost da ćete osetiti dehidriranost.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track