Najnovije vesti

VREME JE ZA UZBUNU: Ove promene na kosi otkivaju da nešto nije u redu sa vašim ZDRAVLJEM
Foto: Profimedia

Obratite pažnju

VREME JE ZA UZBUNU: Ove promene na kosi otkivaju da nešto nije u redu sa vašim ZDRAVLJEM

Žena

Iako je kosa jedan od najlepših ukrasa, ona može da ima mnogo važniju ulogu. Ovaj deo našeg tela, baš poput noktiju, može nam otkriti dosta o stanju organizma.

Primetite li neke nagle promene na vašoj kosi, ne ignorišite ih jer one mogu biti pokazatelj zdravstvenih problema.

1. Preterano opadanje kose

Žena u proseku dnevno izgubi stotinak vlasi, što se smatra normalnom pojavom. Međutim ako primetite kako je kosa počela značajnije da vam opada, najbolje rešenje je potražiti savet lekara.Preterano opadanje kose može biti znak poremećaja u ravnoteži hormona , ali i bolesti poput pityriasis amiantacea i seboreja kao i poremećaja rada štitnjače. isto tako, za opadanje kose mogu biti odgovorni i neki lekovi, ali i nedostatak minerala u organizmu poput gvožđa i cinka.

2. Tanke i slabe vlasi

Ako su vaše čvrste, debele vlasi oslabile i stanjile se to može ukazivati na hipotireozu, bolest štitne žlezde koja nastaje zbog premale proizvodnje hormona. Štitnjača reguliše rad endokrinog sistema i utiče na strukturu kose,zato prvo što morate da uradite jeste da odete kod lekara i pitate ga za savet.Međutim uzrok promene strukture vlasi može bit i stres. Zbog stresa kosa sporije raste, gubi sjaj i postaje suva. Stres utiče na zadržavanje natrijuma (soli), koji se može akumulirati oko folikula vlasi uzrokujući smanjeni prenos hranljivih materija koje su vašoj kosi prekopotrebne.

3. Kosa koja opada u pramenovima

Opadanje malih pramenova može biti izazvano alopeciom areatom, autoimunom bolešću uzrokovanom velikim promenama u organizmu poput trudnoće ili bolesti pri kojoj imunološki sistem slabi i time utiče na smanjenje folikula vlasi.Isto tako, Citostatici, vitamin A i njegovi derivati, antidepresivi, hormoni (testosteron), lekovi za smanjenje masnoća u krvi, kao i određene vrste lekova za visok pritisak takođe mogu da izazovu prekomerno opadanje kose.

4. Preuranjene sede vlasi

Imate li puno sedih, a mlađi ste od 35 godina, moguće je da vam nedostaje vitamina B12 i B9 poznatog i kao folna kiselina.Isto tako, pojava sedih vlasi u ranoj životnoj dobi može biti uzrokovana lošim kvalitetom krvi i problemima s bubrezima, poremećajem rada štitnjače, ali i kožnom bolešću kao što je vitiligo, koja uzrokuje iznenadnu pojavu depigmentacije.

5. Lako lomljive vlasi

Kosu čini belančevina keratin pa nedostatak belančevina u ishrani može oslabiti vlas toliko da ona vrlo lako puca. Lomljivu kosu može uzrokovati i neuhranjenost.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...