RODITELJI, NASTAVITE DA ZVOCATE SVOJOJ DECI: Iza svake uspešne žene stoji NAPORNA MAJKA!
Foto: Shuter

Istraživanje

RODITELJI, NASTAVITE DA ZVOCATE SVOJOJ DECI: Iza svake uspešne žene stoji NAPORNA MAJKA!

Žena -

Istraživači britanskog Univerziteta Eseks zaključili su da visoka roditeljska očekivanja mogu da pomognu ćerkama da odrastu u uspešne žene.

Devojčice čiji je "glavni roditelj", a to je najčešće majka, konstatno imao visoka očekivanja, ređe su upadale u neke životne zamke. Takve devojčice ređe su ostajale trudne kao maloletne, češće su odlazile na fakultet i znatno ređe su imale malo plaćene poslove. Takve devojčice su znatno ređe imale duga razdoblja nezaposlenosti između zaposlenja.

Erika Rascon-Ramirez, koja je predvodila to istraživanje, rekla je: "Bez obzira na to koliko često devojčice pokušavaju da izbegnu roditeljske savete, vrlo verovatno oni utiču na naše životne ambicije, pa makar i skoro neprimetno".

Prevedeno, to znači da svaki put kada vaš mali anđeo kaže: "Mama, stvarno si naporna" u dubini duše se zapravo zahvaljuje. Duboko, negde u podsvesti, zapravo misli: "Hvala na dobrim savetima. Potrudiću se da ih primenim".

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Naravno, devojčice koje izbegnu te tradicionalne životne probleme neće automatski postati slavna, ali će imati više prilika za napredovanje.

Ako govorite ćerkama da treba da idu na fakultet i da im nije najbolja odluka u životu da postanu maloletna trudnica, imaju više šansi da će napuniti 20. godinu bez deteta nego u situaciji kada roditelji ćerkama govore da samo ne bi trebalo da imaju dete pre nego su potpuno spremne.Istraživanje Univerziteta Eseks pratilo je živote 15.500 devojčica između 13 i 14 godina. I zaključili su da devojčice čiji roditelji su bili pomalo naporni imaju čak 4 odsto nižu stopu trudnoće u adolescenciji od devojčica čiji roditelji nisu postavljali tako visoka očekivanja.

Pod pretpostavkom da su rezultati istraživanja primenjivi i na dečake, kolumnist INC-a Bili Marfi kaže da su njegovi roditelji dobrim delom zaslužni za uspeh. "Hvala za prigovaranje, mama i tata. A mojoj dragoj ćerki poručujem, ovo će biti mnogo teže meni nego tebi", napisao je Marfi.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

express.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track