HITNA POMOĆ ZA ZAGORELI RUČAK: 13 trikova koji će spasti svako vaše jelo!
Foto: Profimedia

Domaćice, obavezna lekcija

HITNA POMOĆ ZA ZAGORELI RUČAK: 13 trikova koji će spasti svako vaše jelo!

Žena -

Koliko ste se trudili, a ručak vam baš nije najbolje uspeo. Uz nekoliko malih kulinarskih trikova sve još možete spasiti.

1. Ako ste presolili jelo, dodajte malo sode bikarbone koja će neutralizovati so. Na isti način možete iskoristiti prezle, jogurt, slatku pavlaku, limunov sok i peršun koji će upiti višak soli.

2. Suvišnu masnoću s tople supe odstranićete ako je procedite kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili u supu ubacite nekoliko kockica leda. Masnoća će se uhvatiti oko leda koji morate izvaditi brzo da se ne otopi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Supa se može popraviti dodavanjem slatke ili kisele pavlake ili rendanog sira.

4. Ako jelu nedostaje aroma, dodajte punu kašiku senfa, paprike ili bibera. Kašika karija popraviće ukus supe, sosa ili majoneze.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

5. Retki temeljac, supa ili sos zgusnuće se kuvanjem u nepoklopljenoj posudi. Ako u njima nastanu grudvice, mešajte ih kratko vreme ili da bi bili sigurni propasirajte.

6. Ako želite da spasite zgusnut sos, uklonite posudu s vatre i uronite je u hladnu vodu ili sosu dodajte hladne vode ili pavlake, nakon što ste posudu uklonili s vatre.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

7. Nejestivo-slatkasti sos možete popraviti malom količinom limunovog soka.

8. Zagorelo jelo nemojte nikad mešati jer ćete uništiti nezagorli deo. Nezagoreli deo stavite u drugu posudu i dodajte sirovi krompir ili krišku starog hleba koji će upiti miris zagorene hrane. Nakon desetak minuta izvadite taj krompir ili hleb i u jelo dodajte biber. Možete dodati u jelo kiselu pavlaku ili jogurt.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

10. Ako želite osvežiti napola uvelu salatu, stavite je u činiju hladne vode i dodajte sok od pola limuna za svaku glavicu i ostavite da stoji oko pola sata na hladnom mestu.

11. Napukla jaja moći ćete da skuvate bez bojazni da će se raspasti ako u vodu stavite veliku kašiku soli.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

12. Kod pečenja mesa rerna treba da bude topla, a samo pečenje zavisi od vrste i kvaliteta mesa. Često se događa da meso nije dovoljno pečeno iako je spolja već dobilo lepu koricu. Da biste sprečili da zagori, pokrijte ga masnim papirom i preko njega još jedan list novinskog papira. Tako vam meso neće zagoreti, a sačuvaće i lep izgled. Na početku pečenja pokrijte posudu za to namenjenim poklopce tih dimenzija ili aluminijskom folijom, nakon nekog vremena (sve zavisi od namirnice i njene mase) otkrijte poklopac ili foliju i pečenje okrećite i polivajte, pustite da se zapeče sa svih strana.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

13. Ako presolite pečenje, uvijte ga u čistu salvetu namočenu vodom i preko nje pospite malo soli, zatim sve poklopite većom posudom i držite oko pola sata pre nego što ga odvijete. Brže ćete ohladiti jelo ako posudu s jelom stavite u drugu posudu s hladnom vodom u koju ste stavili kašiku soli. U nedostatku kvasca možete se poslužiti pivom. Izmešajte malo piva s brašnom, stavite na toplo mesto i pričekajte da testo naraste.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

(gric-gric.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja