(FOTO) Drvo poznanja dobra i zla: Ovu biljku valja imati u kući!
Foto: Thinkstock

Za lepši enterijer

(FOTO) Drvo poznanja dobra i zla: Ovu biljku valja imati u kući!

Žena -

Da bi nam prostor u kojem živimo bio lepši i prijatniji za rad i odmor, imamo želju da budemo okruženi cvećem. Iluzija izgubljene prirode može se dočarati biljkama

Saksijske biljke se gaje prvenstveno zbog lepote, odnosno zanimljivih boja cvetova i listova, zanimljivo formiranih stabala. Jednostavno čine svaki stan lepšim, plemenitijim i sadržajnim, piše Stil.Ime Drvo života većinu nas vodi u zabludu, jer skoro svako ko čuje ovaj naziv pomisli na biljku koja je sigurno prisutna u svačijoj kući ili stanu. Radi se o biljci čiji je latinski naziv Yucca (Juka), a potiče iz porodice Agavaceae. Zemlja porekla ove biljke je srednja i severna Amerika. Tipično za Juka biljke je da imaju debele stabljike na čijim vrhovima izrastaju rozete sa izrazito šiljastim listovima. U prirodi i kod dobro negovanih biljaka iz te rozete izraste do preko 60 cm dugačka cvetna stabljika sa mnogobrojnim zvonastim cvetovima, ali retko. Raste vrlo sporo, ali može dostići visinu i do 1.3 m. Najpoznatije su: Yucca aloifolia sa gustim sivo-zelenim, čvrstim i špicastim listovima i sa 50-60 cm dugim sabljastim listovima i Yucca elephantipes, koja može narasti i do 12 m u visinu.Idealna negaDa bi vaša Juka uspešno napredovala, potrebno joj je svetlo i sunčano mesto u stanu. Od proleća do jeseni treba je redovno zalivati i prihranjivati svake dve nedelje. Leti se najbolje oseća na sunčanoj terasi, a zimi voli prohladno (5-10 stepeni) mesto, ali podnosi i sobnu temperaturu. Leti je treba zalivati 2-3 puta nedeljno i prihranjivati. Zimi je treba zalivati jedanput nedeljno bez prihrane.

Ukoliko biljka zimi stoji na tamnom i pretoplom mestu, može doći do naglog otpadanja listova (zimi održavajte zemlju umereno vlažnom). Opadanje nekoliko listova zimi je normalno, biljka stvara svoje drvo. Ukoliko se dogodi da previše listova odjednom otpadne, biljku treba prebaciti na svetlo mesto, prestati zalivati da se zemlja potpuno osuši (6-8 nedelja), pa biljku presaditi u novu zdravu zemlju i pomalo zalivati. U veću posudu presadite je tek kada korenje ispuni staru, ali ne u veću od 30-40 cm. Posle toga samo obnavljajte površinski sloj zemlje. Razmnožava se reznicama stabljike ili izdanaka. Jednostavna je za održavanje, voli svetlo, umerene uslove, dekorativna je cele godine. Leti će joj prijati ako je iznesete napolje, makar nekoliko sati na sunce.JabukaNeko je nekad davno dao ovoj biljci naziv Drvo života, a pravo drvo života je u stvari jabuka. Ako ste čitali sveto pismo znaćete i zašto: Drvo poznanja dobra i zla je zasadio Bog u Raju da bi se čovek vežbao vrlini uzdržavanja i vernosti svome Tvorcu. Drvo života je čoveku davalo besmrtnost i dar razlikovanja onoga što je večno od onoga što je prolazno.Pogledajte još na portalu Stil:Sa ovom biljkom nećete pogrešiti: Moćan lek u saksiji, obavezan u svakom domu! (FOTO)Ove začine i biljke unesite u kuću: Oteraćete nesreću i siromaštvo!Staro srpsko verovanje: Šta nikako ne smete da dozvolite u svojoj kući!Stara zaboravljena narodna verovanja: Običaji koji slute zlo i nesreću!Voditeljki opala kosa zbog jezive traume: Ja nisam plakala, pa je moje telo zaplakalo! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track