ŽIVITE U ZABLUDI: 6 namirnica koje su pune ugljenim hidratima da to niste znali!
Foto: Profimedia

Saveti

ŽIVITE U ZABLUDI: 6 namirnica koje su pune ugljenim hidratima da to niste znali!

Žena -

Slatkiši i testenine su poznati po tome da goje, ali ako za ovu hranu mislite da je dijetalna - grešite! Želite li da smršate ili držite težinu pod kontrolom, ugljeni hidrati su prvi na koje morate paziti u ishrani.

Slatkiši, hleb i testenina najpoznatiji su „domovi“ ovih neprijatelja vitke linije, ali postoje i popularne namirnice za koje vrlo verovatno niste znali da su krcate ugljenim hidratima. One su zdrave i hranjive i nemojte ih u potpunosti izbegavati, ali konzumirajte ih umereno.

1. Kesten

Trideset grama kestena broji oko 15 grama ugljenih hidrata i manje od grama belančevina (ista količina kikirikija i badema ima oko šest grama, a oraha manje od četiri grama ugljenih hidrata). S druge strane, kesteni sadrže samo trećinu kalorija kao ista količina drugih popularnih orašastih plodova.

2. Suve smokve

Nema sumnje da su smokve super hrana, pune su vlakana, a vredan su izvor i bakra, kalijuma, mangana i vitamina B. Ali kada je osušite smokva je takođe krcata ugljenim hidratima. Pojedete li samo šest suvih smokvi uneli ste više od trideset grama šećera. Ipak, suve smokve imaju i puno pozitivnih svojstava (ne sadrže masti i ne povećevaju nivo holesterola) te su odličan izbor za međuobrok van kuće jer ne trebaju stajati u frižideru - samo pazite na veličine porcije.

Foto: Stock
Foto: Stock

3. Krekeri od raži

Mnogi ih jedu umesto hleba i misle da ih mogu jesti u neograničenim količinama, ali to je zabluda. Trideset grama ražinih krekera sadrži oko 23 grama ugljenih hidrata. Plus je taj što ti ugljeni hidrati dolaze od celog zrna zbog čega krekeri od raži imaju veliku hranjivu vrednost.

4. Keks bez šećera

Keks koji ne sadrži šećer sadrži malo manju količinu ugljenih hidrata od zašećerenih – tri čokoladna keksa bez šećera sadrže oko 20 grama, a tri zašećerena keksa sadrže 28 grama ugljenih hidrata.

5. Konzervirani pasulj

Pasulj je inače pun zdravih složenih ugljenih hidrata, vlakana i proteina. No konzervirani u većini slučajeva sadrži puno dodanog šećera, oko 12 grama u pola šolje, a ženama se preporučuje da ne unose više od 24 grama šećera dnevno.

6. Sok od suvih šljiva

Ostavite li suve šljive natopljene u vodi preko noći dobićete sok koji obiluje vlaknima, sorbitolom, vitaminima C, K, B6 i B3, ali dva decilitra soka od suvih šljiva sadrži i 45 grama ugljenih hidrata. Ipak, prirodan šećer u ovom soku zdraviji je od veštačkih zaslađivača koji se nalaze u mnogim sokovima.

(zadovoljna.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track