MIT O MRŠAVLJENJU KOJEG SE MORATE REŠITI: Evo šta je prava mera
Foto: Shutterstock

Saveti

MIT O MRŠAVLJENJU KOJEG SE MORATE REŠITI: Evo šta je prava mera

Žena -

"Sve je dozvoljeno u malim dozama" je izraz koji često koristimo pogotovo kada smo na dijeti. Sad kada je vreme praznika, pravo je vreme da pazimo na ishranu i budemo umereni.

Prema nedavnim istraživanjima, ispada kako konzumacija hrane u umerenim količinama zapravo može dovesti do prejedanja. Niz studija dokazao je da osobe koje jedu hranu koja uključuje brzu hranu, čak i u umerenim količinama, imaju veću verovatnoću da će dobiti na težini oko stomaka. Jedan od razloga za to je naša nemogućnost da tačno procenimo veličinu porcija.

Pogotovo kada jedete napolju ili naručujete hranu, količine su vrlo iskrivljene i gotovo je nemoguće oceniti jedete li u umerenim količinama. Drugi razlog je taj da umerenost nije konkretan izraz - reč je o nečem relativnom.

Ako se već prejedate, "umerenost" kada je reč o nezdravoj hrani nikako nije dobro rešenje. Studije su pokazale da većina ispitanika zapravo i nije znala tačnu definiciju pojma "umerenost" - mnogi su mislili da to znali jesti više od uobičajenog iznosa. Stoga ako želite biti zdravi i održavati svoju težinu pa čak i izgubiti nekoliko kilograma, najbolje je da odbacite naviku jedenja u umerenim količinama.

Umesto toga, konzumirajte manje od standardnih obroka brze hrane (što i dalje ima daleko više kalorija nego je našem telu potrebno) i posvetite se zdravoj ishrani. Naravno, sasvim je u redu pojesti desert ili hamburger tu i tamo, ali nezdrava hrana uključujući mesne prerađevine i gazirana pića definitivno ne smeju biti deo redovne ishrane, čak i ako ih konzumirate ređe nego zdravije alternative.

(wall.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track