SAVET: Nemojte prepeći pomfrit i tost
Foto: Shutterstock

Pazite kako ih spremate

SAVET: Nemojte prepeći pomfrit i tost

Žena -

Prilikom termičke obrade ovih namirnica nastaje supstanca akrilamid, koja je opasna po zdravlje

Ukoliko se ne spreme kako valja, hleb i krompirići mogu da izazovu rak, tvrdi Britanska agencija za standarde u ishrani, koja je nedavno pokrenula kampanju „Uvek birajte zlatno“.

Naime, prilikom prženja krompirića ili pečenja kriški hleba u tosteru, nastaje opasna supstanca koja se naziva akrilamid. Ona nastaje od kombinacije šećera, aminokiselina i vode u hemijskoj reakciji na temperaturi većoj od 120 stepeni. Da bismo se sačuvali od štetnog dejstva, donosimo vam nekoliko saveta za čuvanje i termičku obradu ovih namirnica.- Kad god tostirate, pečete ili pržite namirnice kao što su hleb, krompir, paškanat i drugo korenasto povrće, radite to dok ne dobiju zlatnu, a ne braon (zagorelu) boju. Dakle, ne dozvolite da se prepeku.- Nikad nemojte držati svež krompir u frižideru - niska temperatura podstiče stvaranje šećera u njemu, pa će posle termičke obrade i akrilamida biti više.Uravnotežite ishranu - osim povrća s ugljenim hidratima, potrudite se da na jelovniku redovno imate i zeleno povrće i voće.E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track