ŠOKANTNO OTKRIĆE STUDIJE NA 130 HILJADA BOLESNICA: Žene češće prežive rak ako se dojka NE UKLONI
Foto: Profimedia

ŠOKANTNO OTKRIĆE STUDIJE NA 130 HILJADA BOLESNICA: Žene češće prežive rak ako se dojka NE UKLONI

Žena -

Uklanjanje dojke - mastektomija - nije uvek najbolje rešenje za obolele od karcinoma - lumpektomija se pokazala korisnijim tretmanom naročito ako je praćena zračenjem.

Godinama su lekari i istraživači bili podeljeni oko toga da li je za žene obolele od karcinoma dojke bolje ukloniti samo tumor - procedurom lumpektomije - ili čitavu dojku - mastektomijom, piše Lepa & Srećna. Ogromna studija na 130 hiljada bolesnica čiji su rezultati objavljeni juče pokazala je da u velikom broju slučajeva pacijentkinje češće prežive ukoliko se ne ukloni cela dojka.

To svakako ne znači da mastektomija - u mnogim slučajevima - ne predstavlja najbolji izbor, upozoravaju lekari. U kojim godinama je za žene ipak sigurnije da ozbiljno razmotre mogućnost uklanjanja samo tumora PROČITAJTE OVDE.PROČITAJTE JOŠ:ŠTA SE DEŠAVA U LJUDSKOM TELU KAD JEDETE LJUTO: Koliko je zdrava ljuta papričica10 OPASNIH RODITELJSKIH GREŠAKA: Evo kako mama i tata mogu da ugroze fizičko i mentalno zdravlje detetaDA LI SE DROGIRATE KAFOM: Koja doza kofeina je opasna a koja smrtonosna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track