Najnovije vesti

SAVETI OVE MAJKE ĆE VAS BRUTALNO ZABOLETI Ovih 18 stvari NIKAKO ne smete da radite umesto svoje dece
Foto: Profimedia

Formula za roditeljstvo

SAVETI OVE MAJKE ĆE VAS BRUTALNO ZABOLETI Ovih 18 stvari NIKAKO ne smete da radite umesto svoje dece

Žena

Dobro proverite koje su to stvari - jer neke od njih sigurni smo, radite baš za svoje dete, "a to nije ni ljubav ni briga to je vaša vlastita nedoslednost kojom deci šaljete pogrešnu poruku", upozorila je mama koja je nakon dužeg razmatranja sastavila ovaj popis.

I drži ga se isključivo zbog dobrobiti svoje dece, a i svoje takođe. Jer, kako kaže, na roditeljima je težak zadatak da naprave najbolje u interesu svoje dece, a to često zahteva čvrstu ruku i odlučno "ne". Nešto što mnogim roditeljima zapravo ne polazi za rukom jer uvek i stalno žele da urade baš to "više" za svoje dete.

Na roditeljima je da ih sada ovakve male postave na dobre noge - ne da sada imaju sve što počele već da jednog dana budu toliko sposobni da se sami pobrinu da ispune svoje želje. Zato posao roditelja nije i ne sme biti ispunjavanje njihovih želja, a iako to možda zvuči grubo - to je realnost koju ipak moramo znati. I baš zato neke generalne (danas prilično svakodnevne) stvari nikada nemojte raditi za svoju decu.

1. Kuvati dva jela jer dete nešto ne voliNeće ni zavoleti ako ne proba.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

2. Popustiti jer cvilePreviše često deca namerno kmeze se i cvile samo da nešto dobiju. Popustite prvi put i sledeći put će cvileti još glasnije - jer sada tačno znaju da taj trik pali.

3. Raditi domaći zadatak umesto njihMožda bi bilo brže da se roditelji češće zadube u dečiji domaći, ali kakve koristi od toga? Gde je tu njihovo znanje i njihova sposobnost? Uostalom, domaći zadatak je i smišljen da ga deca sama kod kuće prođu. To je deo NJIHOVOG školovanja.

4. Zameniti polomljene igračke novimDok su trajale - trajale su. Kako će naučiti da cene stvari ako im stalno kupujete nove?

5. Kupiti im sve što imaju i drugiNa zanovetanje dece koja žele da imaju sve isto i novo što ima i njihov drugar/drugarica jedinu lekciju koju im možete dati je ova: Ja nisam mama tvoje drugarice. To je rečenica koja je verovatno i vas kao male živcirala, ali u njoj ima toliko istine pa je se i držite. Jednom kada počnu da zarađuju shvatiće i sami da je jednostavno nemoguće imati baš sve što požele, a do tada će vama uštedeti gomile novca i živaca.

6. Neću im dozvoliti da traće toliko vremena pred ekranima Deca uzmu koliko im date i još malo više. To je poznato dečje pravilo, zbog čega vi kao roditelj morate znati kakod a dozirate. Posebno kada je reč o vremenu koje će potrošiti na video igrice.

7. Nemojte tragati za svim što su izgubiliDeca gube stvari - non stop, ali dete će biti u stanju i da istu tu stvar pronađe samo onda kada shvate da to nećete vi učiniti umesto njih.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

8. Čistiti njihove sobe i njihov kršMoje je ime mama, ne spremačica. Moja je uloga da ih naučim da pospreme za sobom, a ne da ja to radim umesto njih.

9. Neću ih voziti u školuOsim ako baš jako kasne, mojom krivicom. Za sve ostalo imaju noge, neka se samostalno kreću i što pre počnu samostalno da obavljaju svoje zadatke.

10. Neću im kupovati markiranu odećuDeca bi trebalo bezbrižno da se igraju i prljaju, a ne stalno da paze na svoju skupu odeću.

11. Voditi njihove bitkeDeca jednostavno moraju da nauče da se izbore za sebe, posvađaju se ako treba. Roditelj mora da bude tu kao oslonac, ali ne i kao advokat. Deca moraju da nauče da se bore sama za sebe jer je to veština koja će im trebati onda kada mama i tata više ne budu uz njih.

12. Donositi im i odnositi ono što su zaboraviliDeca vrlo dobro znaju da u društvu svojih roditelja ne moraju baš mnogo da misle svojom glavom. To se inače zove odgovornost, koju neće steći ako ćete vi misliti umesto njih. Pustite ih neka zaborave, neka odu u školu pa i bez torbe ako treba, sledeći će put malo više razmisliti.

13. Voditi ih za ruku čak i na intervju za posaoNjihov posao, njihov projekat, njihova škola, njihovo odrastanje. I sve to moraju proći uz našu pomoć, ali ne i našu ruku.

14. Davati im onoliko novca koliko tražeMame i tate nisu bankomati, a njihova deca zaista nisu jedini "trošak". Naučite da kažete "ne" kako bi oni što pre spoznali vrednost novca.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

15. Kupiti im auto čim polože vozačkiZnate, bogataši greše, čak i više od "normalnih" roditelja - jer misle da će novcem kupiti baš sve što detetu treba. Položili su vozački sa 18? Bravo za njih! Treba im novi auto? Pa baš i ne!

16. Pustiti ih na praznike same iako vam se čini da su za to još premladiAko vam se čini da su premladi, a inače niste popustljive ruke - slobodno im recite da će na letovanje sami tek za koju godinu. Šta su ono rekli - to nije fer jer moj drug/drugarica može?! - odgovor leži pod brojem 5.

17. Neme spavanja kod prijatelja usred radne nedeljeRadni dani su rezervisani za školu, učenje i odmor, a vikend za ovakva druženja.

18. Izlasci do jutra - ne, nipoštoIako deca izlaze sve mlađa, a izlaze sve kasnije, ostanak napolju, bez nadzora, celu noć - to stvarno nije dobra lekcija. Možda će vas vaše dete i njihovi prijatelji, ako im to dozvolite, smatrati baš kul mamom, ali setite se - deci ne trebaju kul mame - njima trebaju roditelji čvrste ruke.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Index.hr

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Nepoželjno ponašanje: Da li treba ignorisati napade besa kod dece?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...