ADOLESCENTKINJE SVE ČEŠĆE PRIBEGAVAJU ALKOHOLU: Evo šta je GLAVNI razlog tome! Šokiraćete se!
Foto: Profimedia

Postoji objašnjenje

ADOLESCENTKINJE SVE ČEŠĆE PRIBEGAVAJU ALKOHOLU: Evo šta je GLAVNI razlog tome! Šokiraćete se!

Žena -

Postoji razlog zašto žene u dobu od 14 do 18 godina često pribegavaju alkoholu.

Devojke koje ne prihvataju svoje telo mnogo lakše pribegavaju alkoholu, tvrde američke studije. Kada su u adolescentskom periodu, one su često nezadovoljne sopstvenim telom: misle da su previše debele ili mršave, želele bi da nose grudnjak manje ili veće veličine itd.

U studiji koju su sproveli pri američkom Univerzitetu Medicinske škole, a koja je objavljena u „Časopisu za proučavanje alkohola i drogeˮ, istraživači su došli do saznanja na koji način percepcija sopstvenog tela može uticati na sklonost ka alkoholu.

Autori studije uzeli su u razmatranje odgovore američkih adolescenata (između 14 i 18 godina) na upitnik istraživanja Nacionalnog sistema za nadgledanje rizičnog ponašanja omladine. Uzeli su u obzir odgovore na pitanja šta misle o svom telu i o konzumiranju alkohola. Analizom podataka došli su do statistike da 37.5 posto devojaka ima negativan odnos prema svom telu, te stoga pokušava da izgubi ili dobije na težini, iako nema nikakve stvarne potrebe za tim.

Kako je izjavilo 17.8 posto devojaka, bar jednom su previše popile u prethodnom mesecu. Uopšte rečeno, kod devojaka nezadovoljnim sopstvenim telom, zabeležena je 1.22 posto veća mogućnost u odnosu na druge, da će poželeti da iskuse bar jednu seriju ispijanja alkohola, odnosno neobuzdano konzumiranje alkohola sa ciljem što bržeg dostizanja pijanog stanja.

Analizirani podaci pokazali su da postoji uzajamna veza koju vredi bolje proučiti, pa čak i autori studije najavljuju nova istraživanja, pre svega usmerena na razumevanje zašto devojke nezadovoljne svojim telom pronalaze utehu u alkoholu – možda je to način da izgube kilograme, ili da osete da ih prihvata većina vršnjaka, ili možda da se osete slobodnije.

Bilo kako bilo, konzumiranje alkohola neće promeniti ništa. Ujutru kada se probude, takve devojke će se osećati isto kao i pre – nezadovoljno. Zato je ključ u tome da se promeni perspektiva i da se obrati pažnja na ono šta nam se dopada na svom telu.

(redinfoportal)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Tuča devojčica u osnovnoj školi u Smederevu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track