Najnovije vesti

ORAH, BADEM: Ove namirnice smanjuju rizik od povratka tumora
Foto: Thinkstock

DOKAZANO!

ORAH, BADEM: Ove namirnice smanjuju rizik od povratka tumora

Žena

Rezultati istraživanja sprovedenog na 826 pacijenta lečenih od raka debelog creva koji nije metastazirao, pokazuju da je preuranjena smrt kod ljudi koji su jeli najmanje 56 grama orašastih plodova nedeljno bila manja za 57 odsto u odnosu na kontrolnu grupu.

Nutricionisti ne preporučuju konzumaciju više od pet do deset orašastih plodova dnevno jer su bogati mastima, odnosno nezasićenim masnim kiselinama s monozasićenim masnim kiselinama.

Bademi su, na primer, bogati vitaminom E, magnezijumom, umerenom količinom proteina, vlakana, vitaminom B2, bakrom i fosforom. Sadrže fitomaterije i folnu kiselinu. Sto grama badema sadrži 578 kalorija, 21.26 g proteina, 19.74 g ugljikohidrata, 11.80 g dijetalnih vlakana i 50.64 g masti.

Orasi su krcati nezasićenim masnim kiselinama; linolnom, oleinskom i alfa linolenskom, pa se se preporučuju kao nezaobilazan deo svakodnevne ishrane, naročito trudnicama. Više od 60 odsto ovog ploda čine upravo masti. Kao i kod ostalih orašastih plodova, mana im je jedino kaloričnost.

U 117 g nalazi se 765 kalorija, 76 g masti, 18 g proteina, 16 g ugljenih hidrata i 8 g dijetalnih vlakana. Bogati su vitaminom C i E, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem.

Doktor Temidajo Fadelu, lekar bostonskog Instituta za rak “Dana Farber” i glavni autor istraivanja, želeo je da proveri da li konzumiranje orašastih plodova, koje je dokazano korisno u slučaju kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, ima pozitivno delovanje i kod raka debelog creva. Pokazalo se da izgledi za preživljavanje pacijenata oboljelih od uznapredovalog kolorektalnog karcinoma koji nije metastazirao, tri godine nakon lečenja iznose oko 70 odsto.

Lečenje se najčešće sastoji od hirurškog odstranjivanja tumora ili hemoterapije.

Rezultati istraživanja biće predstavljeni na godišnjoj konferenciji Američkog udruženja za kliničku onkologiju (ASCO), najvećoj svetskoj konferenciji o karcinomu, koja se održava početkom juna Čikagu.

Rezultati drugog istraivanja, sprovedene na 992 pacijenata kod kojih je metastazirao kolorektalni karcinom, pokazali su da je kod pacijenata koji su nakon operativnog zahvata usvojili zdrav način života (vežbanje i mediteranski način ishrane), rizik od preuranjenog smrtnog ishoda smanjen za 42 odsto, kao i izgledi za recidiv tumora. I ti rezultati će biti predstavljeni na naučnom skupu u Čikagu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SRPKINJA SVETSKO ČUDO: Dali joj tri meseca života, a ona pobedila rak sa metastazama!

(novi.ba)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...