ZAPOČNITE DAN ZDRAVO: 10 ukusnih i laganih ideja za doručak
Foto: Profimedia

HRANITE SE ZDRAVO I LAKO

ZAPOČNITE DAN ZDRAVO: 10 ukusnih i laganih ideja za doručak

Žena -

Ujutro, nakon ustajanja, brzo se spremite za posao i izletite kroz vrata bez doručka. Možda ugrabite pecivo ili nešto iz pekare. Ili možda spadate među one koji doručkuju palačinke i jaja s kobasicom ili neko drugo prženo meso?

Nažalost, kada govorimo o zdravom doručku, ni jedna od nabrojanih stvari ne spada u njega. Nažalost ili nemamo vremena za doručak, ili nemamo mnogo zdravih opcija. Najveći problem je odlazak na posao bez doručka, to znači da krećete u dan na prazan želudac. Ka

Ovo je obično hrana koju većina konzumira ujutro:

1. Preterano slatka ili prepuna ugljenih hidrata. Palačinke, tost, uštipci, slatka peciva, pite, slatke pahuljice, mafini (koji su u kolači) ili čokoladice. Ugljikohidrati nisu sami po sebi problem, ali problem je što se u nabrojanim namirnicama nalaze samo ugljieni hidrati bez grama proteina ili zdravih masnoća. Na ovaj ćete način krenuti u dan sa visokom nivoom šećera u krvi koji će telo brzo razgraditi što će nezdravo uticati na krvnu sliku tokom celog dana.

2. Preterano masna hrana - pečena jaja, kobasice, slanina, sirni namaz na pecivu, omleti sa sirom i slično.

Šta nam ostaje na kraju? Ostaje nam pregršt dobrih opcija. Bitno je da tražimo hranu s dovoljno proteina i manje zasićenih masnoća. Kod ugljenih hidrata tražite nešto napravljeno od celoga zrna (integralno). Kupujte mleko s manje mlečne masti ili koristite sojino mlijeko. Vlakna su takođe preporučljiva.

foto: Profimedia

Kako pronaći vremena za doručak?

Napravite ga. Ustanite 15 minuta ranije. Spremite nešto što možete jesti u autu ili kad dođete na posao. Pripremite doručak i noć pre ukoliko je potrebno. Preporučujemo da ustanete ranije i doručkujete na miru. Nije loše popiti šoljicu čaja ili kafe uz doručak te se malo opustiti pre nego što ludnica dana započne.

Zobene pahuljice, borovnice i bademi

Ovo je možda savršen doručak. Prave zobene su možda najbolji izbor, ali ukoliko ih nemate i one instant će poslužiti (nemaju toliko vlakana, ali ostali sastojci to nadoknađuju). Možete takođe dodati malo cimeta i meda ako koristite prave zobene pahuljice. Ovo je hrana prepuna vlakana, proteina i zdravih masnoća, a gotova za samo nekoliko minuta pripreme. I vrlo je ukusna.

Pahuljice od celog zrna s nemasnim mlekom

Ovom doručku možete dodati i nešto voća ako imate, ovakav doručak osiguraće organizmu dovoljno vlakana, proteina i malu količina masnoća.

Tofu

Tofu je namirnica zdravija od jaja, a možete joj dodati luk, feferone, razno povrće, umak od soje, možda malo luka i malo maslinovog ulja. Uz to pojedite i integralni tost. Brzo i ukusno.

Sveže bobice i jogurt

Kupite lagani jogurt ili jogurt od soje, isecite bobice i dodajte šaku zdravih integralnih pahuljica.

foto: Profimedia

Grejp sa integralnim tostom i maslacem od badema

Dodajte malo šećera na grejp i dobili ste ukusan doručak. Maslac od badema je zdraviji od ostalih i ima najviše proteina u sebi.

Salata od svežeg voća

Malo jabuka, dinje, bobica, narandže, kruške, banana i grožđa. Dodajte malo limuna ili limete. Savršeno!

Proteinski napitak s dodacima

Proteinski prašak od soje bi bio idealan. Miksajte ga s nemasnim mlekom te dodajte bobice ili zobene pahuljice.

Jaja s feferonima

Jaja su mnogima omiljeni doručak. Belance je zdravije od celoga jajeta, no možete pojesti i celo jaje. Pomešajte sve s malo maslinovog ulja, feferona,, brokolija i luka. Dobro ide sa integralnim tostom.

Sveži sir i voće

Svežem ili posnom siru dodajte samo voće po izboru, najbolje sezonsko. Jabuke ili bobice su ukusne uz to.

Ovo je samo nekoliko ideja za dobar i zdrav doručak, a po ovom principu možete i sami smisliti još mnogo toga!

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Zadovoljna, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track