PROKLETSTVO MLAĐEG DETETA ZAISTA POSTOJI: Roditelji, obratite pažnju jer uopšte nije naivno!
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

PROKLETSTVO MLAĐEG DETETA ZAISTA POSTOJI: Roditelji, obratite pažnju jer uopšte nije naivno!

Žena -

Ako imate dvoje ili više dece, na ono drugo morate motriti mnogo više nego što mislite! Ono ima veći rizik da u životu pravi probleme u školi, postane nasilno, pa čak i da završi u zatvoru.

Naime, ako je suditi po izvešatju Džozefa Dojla, ekonomiste sa MIT univerziteta, "prokletstvo mlađeg deteta" zaista postoji.

Dojl je sa kolegama posmatrao veliki broj istraživanja i došao do zaključka da mlađa deca (posebno sinovi) imaju neverovatnih 40 odsto veći rizik da upadnu u probleme u školi ili sa zakonom u poređenju sa starijom decom iz iste porodice.

Istraživači već neko vreme navode da starija deca imaju bolje rezultate u školi, viši IQ i zarađuju veće količine novca, ali ovo je prva velika studija koja jasno ukazuje na to da su mlađa deca problematična.

foto: Profimedia

Na osnovu hiljada posmatranih porodica sa više dece iz celog sveta oni su došli do zaključka da su mlađa deca problematičnija i da imaju veći rizik da postanu i problematični ljudi.

Međutim, zašto je to tako?

Dojl smatra da su roditelji angažovaniji u podizanju prvog deteta, a mnogo manje oprezni kada je drugo (mlađe) dete u pitanju. Još jedan važan faktor predstavljaju i uzori dece.

"Prvorođeno dete ima uzore koji su odrasli ljudi. Drugo dete imaju pomalo iracionalne uzore – starije braće i sestre čija zrelost je daleko do one odraslih ljudi", objašnjava on.

foto: Profimedia

Naravno, nećese svaka porodica susresti sa ovim fenomenom i to što ste bili mlađe dete u porodici ne znači da ćete imati probleme kasnije u životu. Uvek postoje izuzeci koji potvrđuju pravilo.

Ipak, ovo je važna informacija za sve roditelje koji podižu drugo dete jer drugačiji odnos prema njemu može da ima posledice.

foto: Profimedia

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track