PILA JE VODU SA LIMUNOM I MEDOM 365 DANA: Promene koje su joj se desile, šokirale i nju samu
Foto: Profimedia

DOBRO ZA ZDRAVLJE

PILA JE VODU SA LIMUNOM I MEDOM 365 DANA: Promene koje su joj se desile, šokirale i nju samu

Žena -

Kristal Dejvis iz Amerike odlučila je svako jutro popiti toplu vodu s limunom i medom na prazan želudac i tako godinu dana. Zanimalo ju je do kakvih sve promena će doći u njenom telu.

"Do pre nekoliko godina napitke s limunom i medom kupovala sam u apotekama kada sam imala grip. Naravno, nije mi mnogo pomoglo, priznajem, bila malo skeptična kada sam kretala s ovim izazovom. Ipak, sasvim je drugačije piti pravi med i pravi limun. Odlučila sam da pijem toplu vodu sa limunom i medom 12 meseci, svako jutro na prazan želudac - zanimalo me je li to toliko čudotvorno kao što neki tvrde", ispričala je Kristal.

foto: Profimedia

Naime, celu godinu nisam bila prehlađena, nisam imala gripu ni želučane bolesti, iako sam ponekad osećala kao da će me nešto uhvatiti, ali do toga nije došlo. Takođe, postala sam jutarnji tip i više nemam potrebu da ujutro pijem kafu. Ljudi oko mene kažu kako sam sada ujutro mnogo prijatnije društvo", otkrila je svoje prvo iskustvo.

"Koristim pola svežeg limuna i kašikicu organskog meda u klasičnoj šolji. Najpre prokuvam vodu pa ostavim da se malo ohladi, toliko da se med otopi. Stavim i sok od limuna pa to popijem odmah nakon buđenja. Međutim, ponekad u limunu ima više soka ili je kiseliji pa stavim mrvicu više meda", ispričala je, Kristal.

foto: Profimedia

Voda s limunom smanjuje kiselost organizma, a poznato je da kisela okolina dobra za razvoj bakterija. Međutim, ne treba preterivati. Sok od jednog limuna na 2,5 decilitra vode je prihvatljiva mera za većinu, ali to može biti i mešavina dva ili tri limuna i više vode.

"Taj je napitak je koristan zbog vitamina i minerala koje ćemo tako da osiguramo organizmu. Iako se često ističe da može podstaći i mršavljenje, čaša vode s limunom sigurno neće značajno utjecati na to", kaže nutricionist Goran Purić.

Voda s limunom natašte dobra je jutarnja doza vitamina C, antioksidansa potrebnog da se izborimo sa stresom, vitamina B, kao i kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i vlakana, a istraživanja pokazuju da taj napitak sadrži više kalijuma nego jabuke ili grožđe, što je korisno za zdravlje srca, mozga i dobro funkcionisanje nerava.

Takođe, voda s limunom može da ublaži upalu desni, a limunska kiselina može da nagrize gleđ pa doktori preporučuju da se ovaj napitak pije kroz slamku.

foto: Profimedia

Voda s limunom pomaže i kod uklanjanja mokraćne kiseline u zglobovima, što je jedan od uzroka upale zglobova i gihta, a povoljno deluje i na proizvodnju kolagena, odnosno kožu.

Čišćenje jetre

Dve kašike nane preliti sa šoljom vruće vode, poklopiti odmah i pustiti da stoji 30 minuta. Procediti i dodati sok 2 limuna. Popiti tri šolje tokom dana.

Za vene

Kilogram limuna s korom i 300 g belog luka samleti, preliti sa 1,5 litre kipuće vode i kuvati 10 minuta na laganoj vatri. Pustiti da poklopljeno stoji 30 minuta. Preliti u staklenu flašu zatvoriti i čuvati u frižideru. Piti 1/2 decilitra 20 dana pre jela. Napraviti pauzu od 10 dana i ponoviti postupak.

Skidanje masnoća sa stomaka

Stavite 125 g rena u blender i dobro izmešajte. Dodajte 3 neoguljena limuna i mešajte dok smesa ne postane kompaktna. Dodajte kašiku jabukovog sirćeta i 3 kašike meda i sve dobro promešajte. Uzimajte po 1 kašiku 2 puta dnevno tokom tri nedelje.

foto: Profimedia

Jačanje imuniteta

U blenderu usitnimo jedan celi limun, pomešamo ga sa dvostrukom količinom meda, izmešamo i držimo u teglici na hladnom. Ovoj mešavini možemo da dodamo i veliku kašiku kurkume. Uzimamo tri puta na dan po jednu malu kašiku.

Holesterol Pektin u limunu može da pomogne u snižavanju holesterola. Stoga svakog jutra pijte vodu s limunovim sokom.

Probava

Dodajte sok od jednog limuna u čašu mlake vode nakon svakog obroka. Limunska kiselina će stimulisati proizvodnju želudačne kiseline.

Ekcemi

Ako patite od infekcije kože, limun možda može da pruži olakšanje. Dodajte 8 kapi eteričnog ulja limuna na 1 šalicu (250 ml) mlake vode i 1 kašiku (15 ml) meda. Natopite pamučnu tkaninu u tečnost, iscedite višak i držite krpu na zahvaćenom području 15 minuta, i to od 2 do 3 puta dnevno.

Kurir.rs/24sata.hr/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track