RECEPT ZA KOLAČ KOJI OBAVEZNO NA PETROVDAN TREBA DA POJEDETE: Ali nikako ne koristite nož da ne naljutite sveca
Foto: Profimedia

VELIKI PRAZNIK I VEROVANJA

RECEPT ZA KOLAČ KOJI OBAVEZNO NA PETROVDAN TREBA DA POJEDETE: Ali nikako ne koristite nož da ne naljutite sveca

Žena -

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja.

Ranije se verovalo da se do Petrovdana jabuke ne seku nožem, jer bi mogao pasti grad koji će uništiti useve. Taj običaj se vezuje za verovanje da na Petrovdan Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu.

foto: Profimedia

Zbog toga se na današnji dan u nekim krajevima Srbije nose jabuke na poklon prvim susedima, a neki ih nose i u crkvu na osvećenje. U nekim krajevima deca sa zapaljenim lilama idu od kuće do kuće i domaćini im dele darove.

Većina žena se prihvati i spremanja kolača sa jabukama. To nisu bilo koje jabuke, već posebna sorta koja dozreva oko ovog praznika i naziva se petrovača.

RECEPT ZA PITU OD JABUKA:

Potrebno je: 500 gr tankih kora za pitu 1,5 kg jabuka cimet šećer griz ulje

foto: Profimedia

Očistite jabuke i izrendajte. Uzimajte po 3 kore. Svaka kora treba da se poprska sa malo ulja i po njoj posuti malo šećera, u zavisnosti da li volite slađe. Na treću koru stavite rendane jabuke i malo ih poprskajte sa uljem, pospite malo cimeta, jednu kašiku griza i 2 pune kašike šećera. Uviti u jufku i staviti u podmazan pleh.

Ne morate da uvijate, ako vam je lakše možete i da jufke uvijate. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peće na 200-220 stepeni. Ako volite posle možete da ih zalijete šerbetom ili samo da pospete šećerom u prahu.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/vojvodjanskirecept/Foto Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track