GOJITE SE A NE JEDETE PUNO? Evo u čemu može biti vaš problem!
Foto: Profimedia

REŠENJE ZA VAS

GOJITE SE A NE JEDETE PUNO? Evo u čemu može biti vaš problem!

Žena -

Hipotireoza, odnosno usporena aktivnost štitne žlezde često dovodi do debljanja, odnosno remeti regulaciju telesne težine.

Jedan od razloga može biti opstipacija (zatvor), no uzrok su često i napadi prejedanja, povezani s osećajem umora i klonulosti ali i nedostatkom energije.

Kod hipotireoze često posežemo za hranom koja je bogata jednostavnim ugljenohidratima, koja je brzi i visokokalorični izvor energije te nakon takvog obroka brzo dolazi i do pada energije i umora. Zato je važno prilagoditi prehranu.

foto: Profimedia

"Preporučuju se namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom. Treba krenuti sa smanjivanjem ugljenohidrata koji dolaze iz hleba, testenine, riže, keksa i zaslađenih sokova jer prevelik unos ugljenohidrata znatno opterećuje inzulinsku aktivnost koja je u hipotireozi smanjena", savetuje nutricionist Nenad Bratković.

Smemo da jedemo ugljenohidrate iz neskrobnog povrća, voća, mahunarki i žitarica kao što su zob, heljda, kvinoja, a eventualno ječam i raž. Treba smanjiti upotrebu suncokretovog i sojinog ulja, a povećati unos maslinovog te uključiti u prehranu plavu ribu. Dobar su izbor i laneno ulje, lanene semenke kao i omega-3 iz badema i oraha.

foto: Profimedia

Vrlo je važno redovno doručkovati, i to namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom – zobene pahuljice s niskomasnim probiotičkim jogurtom i cimetom. Prehranu treba organizirati u pet do šest obroka tokom dana. Između obroka dopuštena je užina: 3 kockice tamne čokolade pre podne i pola šake badema poslepodne.

Uz svaki obrok preporučuje se unositi malo proteina, da se zavara glad, a najbolji izvor su ribe, mahunarke, žitarice i orašasti plodovi, belance.

Povećajte unos namirnica bogatih antioksidantima, kao što su borovnice, trešnje, cvekla i paradajz. Izbegavajte one koje ometaju rad štitnjače, kao što su brokola, kupus, prokelj, karfiol, kelj, špinat, soja i kikiriki.

Preporučuje se i redovna telesna aktivnost kako biste podigli nivo hormona sreće serotonina i endrofina, ali i podstaknuli procese mršavljenja i sagorevanja masnog tkiva.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/24sata.hr., Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track