Naslov: Hrana protiv bola, virusa i depresije
Foto: Shuterstock

Dobro zdravlje i srećniji život

Naslov: Hrana protiv bola, virusa i depresije

Žena -

Hrana može uticati na raspoloženje tako što deluje na serotonin neurotransmiter u mozgu. Mnoge namirnice dovode do porasta serotonina i samim tim do dobrog raspoloženja

Novim studijama i ogledima došlo se do saznanja da određene supstance u hrani mogu uticati na sprečavanje bola, podsticanje dobrog raspoloženja i poboljšanje imuniteta.

Međutim, za dobro zdravlje presudni su prevencija i stil života. U tom smislu, magazin Sensa, Fructus i Dr Gifing pokrenuli su zajednički projekat „100% srećniji život“ kojim doprinosimo još lepšim i ispunjenijim danima, još boljem kvalitetu života i optimalnijem zdravlju. U okviru ovog projekta, nutricionista Dr Gifing centra Mirja Stajić vas savetuje kako da hranom regulišete bol, depresiju i imunitet:

foto: Promo

• Ljuta hemijska supstanca kapsaicin, koja se nalazi u ljutoj paprici, veoma je delotvorno sredstvo protiv bola. Kofein, takođe, blago smiruje bol.

• Beli luk je pravi antibiotik. Crni luk je takođe dobar antibiotik i koristio se u ratu u lečenju infekcija. Med i crno vinu su se koristili za čišćenje i lečenje rana u bitkama starih Grka i Rimljana. Sastojci u hrani kao što su alicin iz belog luka, eugenol iz karanfilića, antocijanati iz crnog vina odlični su borci protiv bakterija.

• Smatra se i da folna kiselina u namirnicama može povoljno delovati na raspoloženje.

• Preporuka je da se umesto brzo oslobađajućeg šećera konzumira sporo oslobađajući šećer iz proizvoda od celog zrna žitarica.

foto: Promo

Preporuka

Čaj umesto kafe

Ujutru pijte čajeve umesto kafe. Preporuka su Fructus čajevi Dr Gifing Good morning i Detox, koji u svom većinskom udelu sadrže koren đumbira i list zelenog čaja. Poznato je da ove komponente sadrže izrazito jake antioksidanse i ostale sastojke koji pomažu telu u borbi protiv slobodnih radikala, ubrzavaju topljenje masnog tkiva, imaju izrazito protivupalno dejstvo, zaštitno deluju na funkciju jetre i unutrašnjih organa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track