PRAŠINO, ZBOGOM: Da vam kuća duže bude čista
Foto: Shutterstock

ODLIČNI TRIKOVI

PRAŠINO, ZBOGOM: Da vam kuća duže bude čista

Žena -

Što manje prljavštine ima u kući, više je veselih i zdravih ukućana. Nažalost, ne možemo je se baš lako rešiti, ali smo pronašli savete koji će vam pomoći da je brže eliminišete

Brisanje prašine retkima pričinjava zadovoljstvo, jer nam se čini da što je više brišemo - ona više pada, pa nam izgleda kao da radimo uzaludan posao.

Ali pošto taj posao hteli - ne hteli prilično često radimo, onda treba paziti na neke stvari kako bi prošlo što više vremena pre nego što se prašina ponovo nataloži po stvarima.

Evo nekoliko odličnih trikova koje valja zapamtiti.

foto: Shutterstock

Ne koristite perušku

Pokazalo se da ovo pomagalo za čišćenje u stvari pravi više štete nego koristi jer prašinu samo rasprši naokolo, s jedne površine na drugu. A ako baš ne možete bez nje, češće je perite, a pre toga je dobro istresite.

foto: Shutterstock

Očistite grejalice i klima-uređaje

Tamo se skrivaju velike količine prašine, što znači da kada očistite kuću, prašina će opet izleteti iz ovakvih uređaja i padati po stvarima. Zato je poželjno povremeno ih očistiti pomoću usisivača.

foto: Shutterstock

Sprej za poliranje ne nanosite direktno na nameštaj

Ako sredstvo za čišćenje stavljate direktno na drveni nameštaj, rizikujete da se na njemu stvore slojevi koji će kasnije samo privlačiti prašinu. Umesto direktnog nanošenja na nameštaj, sprej ili sredstvo iz flašice najpre nanesite na krpu, pa njom prebrišite prašnjave površine.

foto: Shutterstock

Redovno održavajte filter na usisivaču

Filteri su napravljeni da hvataju i zadržavaju čestice prašine. Ako ih ne održavate, prašina se nakon usisavanja neće zadržavati u usisivaču već će leteti po prostoriji i skupljati se na nameštaju.

Ne brišite prašinu na suvo

Kao i kod peruške, i u ovom slučaju prašina će se samo razleteti i premestiti na drugu površinu. Neka zato krpica kojom čistite bude vlažna dok brišete jer će se tako čestice zadržati na njoj.

Trikovi koje treba znati

Stare čarape - Ako navučete navlaženu čistu staru čarapu na ruku, možete brzo očistiti roletne, rebrasti radijator, lustere, lampe i prašinu s listova biljaka.

Čišćenje od plafona do poda - Kako biste izbegli da prašina pada s jedne površine na drugu, uvek je brišite od vrha prema dole.

Operite zavese - Njih često zaboravljamo, a ogroman su sakupljač prašine (naročito one sintetičke). Teške zastore s vremena na vreme usisajte

Čišćenje biljaka - Sobne biljke su pluća vašeg stana. Ako s lišća redovno (i nežno) brišete prašinu i ako ih s vremena na vreme istuširate u kadi, bolje će čistiti vazduh u kući.

Mikrovlakna - Krpa od mikrofibera najbolje skuplja prašinu s površine i ne dozvoljava da male čestice opet odu u vazduh.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track