LJUBAVNA TRADICIJA: Ovako je nastao naziv medeni mesec, ima veze sa pivom!
Foto: Profimedia

NISTE ZNALI

LJUBAVNA TRADICIJA: Ovako je nastao naziv medeni mesec, ima veze sa pivom!

Žena -

Svi znamo za pojam medeni mesec, ali koliko nas zna odakle taj naziv dolazi i zašto ga povezujemo s pivom?

Možda ste prvo pomislili na "obično" pivo, ali tu je reč o pivu na bazi meda. Med je jedan od najsavršenijih proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.

foto: profimedia-0280496733

Upotrebljavao se kao namirnica i kao lek još od antičkih vremena. Na njegovo spominjanje nailazimo u Bibliji, ali i u mnogim indijskim, egipatskim i persijskim svetim tekstovima. Jedna od legendi o nastanku naziva medeni mesec je i ta kako je nekada mlada nakon venčanja pila piće, odnosno pivo, na bazi meda kroz 30 dana. Na taj je način podsticala plodnost i štitila se od frigidnosti. Tako je došlo do popularnog naziva.

foto: Profimedia

U knjizi Ričarda Lukasa piše kako se starinski napitak sastojao od fermentirane smese slada (proklijalog i sušenog ječma) i meda, uz aromu prema želji. Slad je kasnije zamenjen hmeljom. Smatralo se kako taj napitak ima povoljan uticaj na ženske polne žlezde. Pažnju privlači i vitamin E, pa i asparaginska kiselina, a neka istraživanja pokazala su i kako med sadrži tragove estrogena, jednog od hormona koji u prvom redu sintetiziraju jajnici, a igra veliku ulogu u ženskoj seksualnosti. Isto tako, za hmelj se pokazalo da sadrži znatne količine prirodnog estrogena. Uz ove informacije ne čudi kako se "medeno pivo" pretvorilo u nositelja naziva medenog meseca.

Kurir.rs/Aura.ba, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track