VEKOVIMA MLADA I MLADOŽENJA SEKU TORTU: A pojma nemaju šta to znači
Foto: Profimedia

OBIČAJI

VEKOVIMA MLADA I MLADOŽENJA SEKU TORTU: A pojma nemaju šta to znači

Žena -

Jedan od najdugovečnijih običaja bez kojih ne prođe gotovo nijedno venčanje svakako je da se mlada i mladoženja međusobno hrane tortom.

U antičkom Rimu, a kasnije i srednjem veku, gosti su svadbenu tortu bacali u smeru mladine glave, jer se verovalo da to donosi sreću i plodnost.

Gosti bi se zatim okupili i uzimali komadiće torte s mlade, pa ih nosili sa sobom kući za sreću. Postoji i mit da su deveruše svoj komad torte nosile kući i stavljale ga ispod jastuka preko noći, nadajući se da će im to doneti sreću potrazi za suprugom.

foto: Profimedia

U srednjem veku postojala je i tradicija prema kojoj su gosti naslagali torte, kolače i peciva jedne na druge i ako su se mladenci uspeli da se poljube preko tog tornja, bez da ga sruše, verovalo se da će im život biti pun blagostanja.

S vremenom su u torte počeli da stavljaju voće kao simbol plodnosti, a verovalo se i da će mladi doneti plodnost ako sama iseče tortu i podeli je gostima. Kada su počele da se prave torte na više spratova, mladi je trebala pomoć kako bi stigla da poslužiti sve goste do ponoći.

Mladoženja je počeo da joj pomaže i tako se sečenje torte simbolički počelo smatrati njihovim prvim zajedničkim zadatkom i početkom njihovog zajedničkog života.

Uskoro su mlada i mladoženja počeli međusobno da se hrane tortom kao simbol obavezivanja, da će se brinuti jedno o drugom, i slavlja njihovog novog zajedničkog života.

foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) KRALJEVSKA TORTA TAJNOG RECEPTA: Glamurozni kolač za početak slatkog života!

(Kurir.rs/Foto Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track