MALTA – NAJLEPŠI MEDITERANSKI KAMIČAK
Foto: Promo

MALTA – NAJLEPŠI MEDITERANSKI KAMIČAK

Žena -

Republika Malta je mala i gusto naseljena ostrvska država koju sačinjava arhipelag od šest ostrva u Mediteranu. Beohradska agencija “1 A Travel” prepoznala je potrebu naših putnika za novim destinacijama, i svoju prepoznatljivu uslugu, do sada proverenu na destinaciji Turske, Kipra i Egipta, implementirala na Maltu, za sezonu 2018.

Geofizički, Malta je je deo severne Afrike, nalazi se južno od Sicilije, istočno od Tunisa i severno od Libije. Geopolitički, Malta pripada južnoj Evropi. Malta, Gozo I Komino su ostrva koja su naseljena, dok ostrva Kominoto, Filfla i ostrvo Sv. Pavla nisu.

foto: Promo

Malta je sastavljena od pretežno brdovitih ostrva (najviši vrh 244m). Površinskih vodenih tokova nema. Klima je Mediteranska sa izuzetno blagom zimom. Arhipelag se sastoji iz tri glavna ostrva: Malta, Gozo i Comino. Najveći deo ostrva je bez vegetacije. Sneg skoro nikada ne pada (poslednji put u martu 1949 godine).

Od 2004. godine Malta je članica Evropske Unije, a od 2008 godine je u Eurozoni (tada su svoju nacionalnu valutu Liru zamenili za Euro).

Maltežani čine najveći deo stanovnika, a najveća manjina su Britanci. Malta ima oko 430.000 stanovnika.

foto: Promo

Malta ima mediteransku klimu, sa blagim zimama kada duvaju topli zapadni vetrovi, pa je ovo destinacija popularna tokom cele godine.

Obala ove malene ostrvske države iznosi 253km, pa je jasno zašto je Malta jedna od najpoznatijih turističkih tačaka Sredozemlja. Glavni, i svakako najatraktivniji grad je prestonica Valeta, a poznata letovališta su još i Sliema, Bugibba, St. Julians i druga. Međunarodni aerodrome udaljen je samo 6km od glavnog grada Valete.

Malteška kuhinja je tipična Mediternaska kuhinja koja se temelji na lokalnim sezonskim proizvodima i plodovima mora. U Malteškoj kuhinji je i veliki uticaj italijanske, tuniške, španske, berberske, britanske i francuske kuhinje.

foto: Promo

Malta je popularna destinacija za odmor, i turizam je glavni izvor prihoda. Na ostrvima su brojna područja za rekreaciju, brojni su i arhitektonski i istorijski spomenici, uključujući i tri lokaliteta na listi UNESCO-ve svetske baštine.

Kada se tome dodaju izvanredni hoteli jasno je zašto Maltu godišnje poseti skoro dva miliona turista. Zaista bila greška da ne budete jedan od njih.

Dovoljno je samo da se obratite ljubaznom osoblju agencije “1 A Travel” na broj call centra 011/655-78-00 i otputujete na ovo prelepo ostrvo kada god poželite. Posetite sajt agencije www.1atravel.rs i uverite se u lepotu Malte i povoljne načine kako da upravo tamo provedete odmor.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track