DA LI VAM ZABORAVNOST ČESTO PRAVI PROBLEME? Evo zašto se zapravo javlja i kako tome da stanete na put
Foto: profimedia

korisno

DA LI VAM ZABORAVNOST ČESTO PRAVI PROBLEME? Evo zašto se zapravo javlja i kako tome da stanete na put

Žena -

Zaboravni ste? Da li često zaboravljate rođendane ili dogovore? Jeste li ikada ušli u kuhinju, a ne možete da se setite po šta ste došli?

Ova zaboravnost nema veze sa godinama ili sa polom, i nije predodređena veličinom mozga ili pameću. Na ovo najviše utiče način vašeg života, vremenom smo se opustili i zaboravili da koristimo mozak.

Svi smo rođeni sa određenom količinom neurona, a starenjem broj nervnih ćelija se smanjuje.

Međutim, nova istraživanja pokazuju da dopamin (neurotransmiter u mozgu) može podstaći formiranje novih neurona u mozgu odraslog čoveka. Dakle, dopamin je povezan sa mozgom, što znači da još uvek ima nade da poboljšate njegove funkcije.

Vežbajte mozak

Rešavajte zagonetke i ukrštene reči i izazivajte mozak kako biste održali njegovu oštrinu. Takođe pokušajte da obavljate svakodnevne poslove nedominantnom rukom, poput pranja zuba ili češljanja kose.

foto: profimedia

Trenirajte

Fizička aktivnost je izuzetno važna za zdravlje mozga, ali ako uđete u rutinu, mozak se „ulenji“. Menjajte rutinu vežbanja kako biste povećali zdravlje tela i mozga.

Jedite hranu za mozak

Za zdravlje mozga, potrebno je konzumirati organsku i neprerađenu hranu, punu omega 3 masnih kiselina. Tu najčešće spadaju riba, orašasti plodovi i semenke.

foto: profimedia

(Kurir.rs/SrbijaDanas, Foto:Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Otkrivamo vam SEDAM TRIKOVA da brže zaspite!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track