Najnovije vesti

POSADITE U BAŠTI DRVO SREĆE: Život će vam se promeniti iz korena, a evo kako ćete ga gajiti!
Foto: Profimedia

SVILENI CVET

POSADITE U BAŠTI DRVO SREĆE: Život će vam se promeniti iz korena, a evo kako ćete ga gajiti!

Žena

Albizia julibrissin je listopadno drvo iz familije Fabaceae, koje prirodno raste u jugo zapadnoj i istočnoj Aziji i Africi.

Latinsko ime potiče od prezimena italijanskog plemića Filipa Dela Albicija koji je doneo ovu vrstu u Evropu sredinom 18. veka, dok drugi deo naziva dolazi od persijskih reči "gul" i "abrisham" što bi u prevodu značilo "svileni cvet".

foto: Profimedia

Raste kao veći žbun ili manje drvo do 10 do 15 metara visine u prirodnom okruženju sa dekorativnom, kišobranastom krošnjom. Brzo raste i ima različite nazive u narodu, poput Persijskog drveta svile, Drveta svile i Mimoze. Karakterističan izgled listova interesantne filigrantske strukture i nežni, paperjasti roze-ljubičasti cvetovi koji podsećaju na pahuljice i javljaju se od juna do septembra čine ovo drvo jednim od najzastupljenijih u pejzažnoj arhitekturi.

Interesantno je da se listovi skupljaju noću i kada je oblačno, kao i na dodir. Na jesen dobijaju žutu boju. Dekorativnim se smatraju i plodovi koji su u vidu mahuna veličine od 12 do 18 cm tamno smeđe boje koje se i zimi zadržavaju na drvetu.  Prelepo egzotično drvo danas uspeva i kod nas, kao vrlo izdržljiva vrsta koja može da podnese i niske zimske temperature, ali je ipak poželjno saditi je na mestima zaštićenim od mraza ili obezbediti odgovarajuću zaštitu tokom zime. Dobro podnosi visoke letnje temperature, pa dobro uspeva u gradskim uslovima.

foto: Profimedia

Nije posebno zahtevna kada je u pitanju zemljište, može podjednako dobro da uspeva na peskovitim i glinovitim zemljištima, ali bi trebalo izbegavati ekstremno kiselu ili baznu podlogu. Najbolje se razvija na osunčanim položajima, mada može da podnese i blagu senku. Otporna je na vetar i aerozagađenje, pa može da raste i u gradovima.

Albicija je veoma popularno ukrasno drvo, kako zbog svoje izuzetne dekorativnostii dugog perioda cvetanja, tako i zbog lakog održavanja i malih zahteva prema uslovima sredine. Obično se sadi pojedinačno, kao soliter na travnjacima, kao i ispod terasa gde svojom kišobranastom krošnjom stvara prijatan hlad. Često se koristi kao efikasan detalj za postizanje efekta egzotičnog, primorskog vrta. Može da se sadi i u okviru krovnih vrtova kao manje drvo koje je mogućei oblikovati jer jako dobro podnosi orezivanje.

foto: Profimedia

Kao izuzetno cenjena vrsta sa dugom tradicijom u kineskoj narodnoj medicini gde se koristi za jačanje srca i za umirenje. Cvetovi se često suše i koriste za pripremanje čaja, dok se listovi mogu koristiti u salatama, a seme kao hrana za stoku i divljač. Albiciju je moguće nabaviti kod nas u rasadnicima u vidu semena ili već formiranih sadnica, pa ona uskoro može krasiti i vašu baštu uz samo malo volje i truda koji će vam se višestruko isplatiti.

Kurir.rs/Dnevno, Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...