IMALA JE METASTAZE PO CELOM TELU: Doktori joj davali samo 3 meseca života, a onda je pristala na OVAJ eksperiment! ČUDO SE DESILO! (FOTO)
Foto: Printscreen Fejsbuk

NEVEROVATNO

IMALA JE METASTAZE PO CELOM TELU: Doktori joj davali samo 3 meseca života, a onda je pristala na OVAJ eksperiment! ČUDO SE DESILO! (FOTO)

Žena -

Džudi Perkins je imala tumor sa metastazama i doktori su joj davali samo tri meseca života. Ali, dogodilo se čudo i dve godine kasnije žena nije imala ni naznake karcinoma u telu.

Do neverovatnog obrta je došlo usled eksperimentalne terapije, objavili su američki naučnici. Naime, život joj je spaslo 90 milijardi antitela koja ubijaju ćelije raka, a koje su joj ubrizgali u telo.

Džudi živi na Floridi, dijagnostfikovan joj je uznapredovali oblik raka dojke koji se nije mogao lečiti konvencionalnom terapijom. Osim primarnog karcinoma dojke, pronašli su joj tumore veličine teniske loptice u jetri i metastaze po celom telu.

"Oko nedelju dana nakon početka terapije, počela sam nešto da osećam, kao da mi se tumor u grudima smanjuje. Nedelju-dve nakon toga tumor je u potpunosti nestao", rekla je za BBC.

Prisetila se prvog rendgena nakon terapije kad je osoblje bolnice bilo jako uzbuđeno i skakalo naokolo. Tad su joj rekli da postoji velika mogućnost da je izleče novom terapijom.

Trenutno uživa u životu putujući po zemlji, planinareći, vozeći kajak, a u iduća dve nedelje namerava da oplovi Floridu.

Naučnici su objasnili da se radi o ćelijama samog pacijenta od kojih se pravi "živi lek".

Šef hirurgije s Nacionalnog instituta za istraživanje raka doktor Steven Rozenberg rekao je za BBC.

"Govorimo o najpersonaliziranijoj terapiji koja postoji".

Terapija je još uvek eksperimentalna i potrebna su još brojna istraživanja i testovi kako bi ušla u širu primenu. Ali funkcioniše tako što upoznaje neprijatelja. Lekari i naučnici genetski analiziraju tumor pacijenta kako bi detektovali retke promene koje rak čine vidljivim za imunološki sustav. U ovom konkretnom slučaju, od 62 genetske abnormalnosti samo su četiri bile potencijalno podložne za napad.

Međutim, imunološki sistem pacijenta već se bori s tumorom i gubi bitku, a gubitke trpe bela krvna zrnca u odnosu na rak. Zato se limfociti uklone iz uzorka krvi bolesnika, u laboratoriji se izlože dodatnoj susptanci, koja ih pretvara u ćelije ubice i vraćaju se u organizam bolesnika.

Oko 90 milijardi ćelija ponovno je ubrizgano u telo 49-godišnje pacijentkinje, uz još neke lekove za jačanje imuniteta.

"Same mutacije koje uzrokuju rak zapravo su njegova Ahilova peta. Sve je još uvek jako eksperimentalno i tek učimo kako sve to da radimo, ali ima izgleda da bude primenljivo na svaki oblik raka. Pred nama je još mnogo posla, ali terapija ima potencijala", jedinstveni lek za svakog pacijenta ", rekao je doktor Rozenberg.

Kurir.rs/BBC/Foto: Printscreen Fejsbuk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track