Sočna i neodoljiva: Mađarska baklava sa višnjama (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Prste da poližete

Sočna i neodoljiva: Mađarska baklava sa višnjama (RECEPT)

Žena -

Jedan od najukusnijih i najomiljenijih recepata svih sladokusaca je pita sa višnjama.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Potrebno je:

- pakovanje tankih kora za pitu

- 500g višanja

Fil:

- 3 jaja

- 1 šolja šećera (ako volite slađe možete dodati jos polovinu šolje)

- 1 šolja ulja

- 1 šolja griza

- 1 šolja jogurta

- 1 prašak za pecivo

Za špin:

- 1 šolja vode

- 1 i po šolja šećera

- par kapi limunovog soka

Priprema:

Fil: Umutiti penasto belanca od 3 jaja. Zatim postepeno dodavati šećer i mutiti. Smanjiti brzinu mućenja i dodati griz, jogurt, prašak za pecivo, ulje. Sve dobro sjediniti. Masa treba da bude penasta.

Razdvojiti kore po 3 komada. Filom se mažu prva i druga kora, a na treću se ređaju samo višnje. Višnje ređati u red širine oko 3,4 cm. Saviti krajeve i urolati koru. Ređati u pleh i peći na 200 stepeni oko 45 minuta.

Preliv: Staviti vodu da provri, dodati šećer i pustiti da vri dok polovina tečnosti ne ispari. Kad ispari i tečnost postane malo gušća dodati par kapi limunovog soka. Kad je pita gotova, prekriti je vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi.

Kad je skroz hladna iseći je na parčiće, a onda preliti sa prelivom i ostaviti da se ohladi.

Pre služenja pitu možete posuti prah šećerom.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Grčka baklava

Domaća krem čorbica od tikvica korak po korak (FOTO)

Korak po korak: Evo kako da napravite preukusne trougliće sa sirom (FOTO)

Kako PRAVILNO da zamrznete sveže jagode?

Baklava sa cimetom

(Kurir.rs/Stvar ukusa - Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track