icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

STUDIJA TVRDI: Hleb nikako ne držite na polici, a evo gde smete!
Foto: profimedia

istraživanje otkrilo

STUDIJA TVRDI: Hleb nikako ne držite na polici, a evo gde smete!

Žena

Hleb nikako ne treba da držite na polici, rezultati su istraživanja.

 

Naime, prema izveštaju studije sa Univerziteta "Linkoln" u Nebraski, štetni mikroorganizmi koji kvare hranu najbolje rastu na sobnoj temperaturi.

 

Ako hleb držite nedelju dana na otvorenom, on će postati gnjecav i ubuđaće se. Spore iz vazduha će se naći na njemu, ali one imaju dugačko korenje, što znači da će im trebati nekoliko dana da počnu da rastu, a za to vreme ih vi nećete ni primetiti, pa ćete ih unositi u sebe.

 

Gde bi onda trebalo da čuvate hleb?

Verovatno se pitate kako onda da sačuvate svoj hleb? Možete ga čuvati u kutiji koja se korsiti za konzervirane proizvode ili u suvoj kutiji od keksa. Ali, najbolje mesto za vaš hleb je u vašem zamrzivaču! Nije bitno da li kupujete svež hleb ili neka dugotrajnija pakovanja, nikad ga ne ostavljajte napolju duže od jednog dana. Studija iz "Evropskog časopisa za kliničku ishranu" je pokazala da držanje hleba u zamrzivaču smanjuje šanse za razvoj plesni, što smanjuje propadanje hrane.

foto: Profimedia


Vaš hleb može trajati do tri meseca u zamrzivaču i još uvek biti spreman da se jede za nekoliko minuta.

 

Da li su plesan i buđ opasne?

Frustrirajuće je otkriti da je hleb koji ste namerili da jedete pokriven tačkama plesni. Ako ste razmišljali o uklanjanju plesnjivih delova i jedenju ostatka, niste jedini. Dobra vest je da vas unos plesnjivog hleba neće ubiti, ali ako ga jedete previše možete imati probleme sa stomakom, alergijske reakcije i respiratorne probleme.

 

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) preporučuje da odmah bacate pokvarenu hranu, ali ako želite da pojedete hleb sa plesnima, morate biti sigurni da ste ukolnili sve mrlje i korene od spora. Ako je na našem meniju najskupli hleba na planeti, verovatno je vredan spašavanja, u suprotnom nije.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Msn/Foto: Profimedia

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.