RECITE ZBOGOM NESANICI: Uz OVE trikove ćete zaspati kao beba! MORATE DA ISPROBATE!
Foto: Profimedia

SAVETI ZA LAKŠI SAN

RECITE ZBOGOM NESANICI: Uz OVE trikove ćete zaspati kao beba! MORATE DA ISPROBATE!

Žena -

Svako od nas želi dobro da se naspava, ali ponekad nam to zbog ubrzanog života, pa i nesanice ne polazi za rukom.

Nutricionista Džesika Sepel otkriva odlične trikove koji će vam pomoći da zaspite i brže nego što se mislili.

Ona je otkrila trik koji joj, kaže, pomaže brže utonuti u san i spavati kvalitetnije.

"Telo zaspavanje treba pripremiti. Ja volim podignuti noge na zid deset minuta pre nego što odem na spavanje.

- Radi se o joga pozi poznatoj pod nazivom "Viparita Karani" koja poboljšava cirkulaciju i stavlja parasimpatički nervni sistem u fazu mirovanjea".

"Kada izvodite ovu pozu, pobrinite se da je spavaća soba mračna i hladna. Legnite, podignite noge na zid i polako dišite deset minuta", objasnila je Džesika Sepel.

foto: Profimedia

Ova poza reguliše protok krvi kroz telo, dobra je kod problema s otečenim zglobovima, odlična je kod nesanice, umiruje um, a pomaže i kod blagih oblika depresije.

"Funkcionisanje svih naših unutarnjih organa je regulisano od strane nesvesnog nervnog sistema poznatog kao autonomni nervni sistem (ANS).

ANS se deli na simpatički i parasimpatički nervni sistem. Simpatički nervni sistem je odgovoran za aktivaciju odgovora u stresnim situacijama".

Parasimpatički sistem upravo suprotno odgovoran je za aktiviranje umirujućeg stanja i uzrokuje reakciju opuštanja, pojašnjavaju u Centru za akupunkturu u Splitu.

Želite li da spavate dobro, onda morate pripaziti i na ove stvari:

Nutricionistica Džesika Sepel praktikuje još neke navike kako bi poboljšala kvalitet spavanja. Kaže kako je izuzetno važno prestati razmišljati o poslu pre spavanja.

"Razmišljanje o poslu i stres tokom večeri samo povećavaju nivo kortizola i adrenalina. Pokušajte se opustiti pre spavanja".

U tome pomažu, recimo, topla kupka sa malo morske soli, čaj od kamilice, prskanje jastuka uljem od lavande, upaljene sveće i ugašeno svetlo u dnevnoj sobi, savetuje ona.

Dodaje kako i ono što jedete pre spavanja ima velik uticaj.

"Jedite proteine jer to stvarno može pomoći kod regulisanja šećera u krvi. Osim toga, večeru jedite polako, alkohol pre spavanja izbegavajte, kao i rafinirani šećer, kakao, čak i voće".

I isključivanje mobilnog telefona, tableta i računara je važno za opuštanje i pripremu tela i uma za spavanje.

"Po nepisanom pravilu, mene nikada nećete dobiti na telefon nakon 20 sati. Lice zalepljeno za ekrane sve do odlaska u krevet ne doprinosi kvalitetnom spavanju", zaključila je.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track