16:8 DIJETA JE HIT U SVETU: Možete da jedete sve, ali samo u ovo vreme i SMRŠAĆETE!
Foto: Profimedia

Istraživanje

16:8 DIJETA JE HIT U SVETU: Možete da jedete sve, ali samo u ovo vreme i SMRŠAĆETE!

Žena -

Mnogi su čuli za plan ishrane 5:2, koja podrazumeva da se jede normalno pet dana u nedelji, a tokom ostala dva dana da se unese 500-600 kalorija prilikom koje se izgubi višak kilograma.

Međutim, nova studija, objavljena u časopisu Nutrition and Healthy Aging, sugeriše manje poznatu dijeta 16:8, koja je možda bolja metoda za gubljenje težine.

Dijeta 16:8 podrazumeva da se jede "bilo koja vrsta i količina hrane" između 10 sati do 18 sati svaki dan, ali posle toga ama baš ništa. Dozvoljeno je samo piti vodu na prazan želudac.

Istraživanje je obavljeno na 23 odrasle osobe koji su bili na 16:8 dijeti 12 nedelja, a praćena je i grupa koja je normalno jela. Više od tri meseca, grupa 16:8 izgubila je prosečno 3 odsto telesne masnoće, a smanjio im se i nivo holesterola.

Najzanimljivija činjenica jeste da je grupa koja je bila na ishrani 16:8 unosila 300 kalorija manje od kontrolne grupe. Obema grupama je bilo dozvoljeno da jedu ono što žele tokom tih osam sati, odnosno tokom celog dana.

Iako mnogi nisu uvereni u praktičnost 16:8 ishrane, definitivno, prema studijama, izbacivanjem hrane u večernjim satima daje rezultate jer često te kalorije telu i nisu od koristi.

U stvarnosti, dijeta 16:8 nije baš praktična za većinu. Za one koji mogu da doručkuju na radnom mestu u 10 sati, to bi moglo da odlično, ali za one koji rade u smenama i ne mogu da jedu u vreme predviđeno ovom ishranom može negativno da utiče na organizam.

foto: profimedia

Kurir.rs/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track