TORTA OD POMORANDŽE I ČOKOLADE KOJA SE TOPI U USTIMA: Ova 2 sastojka su savršena kombinacija, a napravite je OVAKO (RECEPT)
Foto: Profimedia

UKUSNO

TORTA OD POMORANDŽE I ČOKOLADE KOJA SE TOPI U USTIMA: Ova 2 sastojka su savršena kombinacija, a napravite je OVAKO (RECEPT)

Žena -

Napravite kolač od pomorandže za sebe i goste koji će svi obožavati. Toliko je dobra i ukusna da se topi u ustima! Prijatno.

Sastojci:

Biskvit

100 grama mlevenih oraha

40 grama šećera

pola kesice praška za pecivo

jedna kesica vanilin šećera

30 grama kakaoa

10 grama čokolade u prahu

jedna kašika gustina

4 jajeta

prstohvat soli

150 mililitara mleka

foto: profimedia

Čokoladna krema

500 mililitara mleka

3-4 kašike gustina

4 kašike šećera

70 grama putera

3 kašike čokolade u prahu

prstohvat soli

Parfe od pomorandže

500 mililitara pavlake za šlag

400 mililitara jogurta

100 grama šećera u prahu

dva kremfiksa

jedna i po kesica mlevenog želatina

kesica vanilin šećera

dve naribane korice i sok od pomorandže

Žele od pomorandže

pola kesice mlevenog želatina

50 grama šećera

limunska kiselina (količina koja stane na vrh kašike)

sok jedne narandže

voda

foto: Profimedia

Priprema

Biskvit: Mlevene orahe pomešati s čokoladom u prahu, kakaom, gustinom i praškom za pecivo. Belanca izmešati u sneg i pred kraj mešanja dodati šećer i vanilin šećer. Žumanca izmešati s malo soli u većoj posudi. Sve sastojke pomalo dodavati u žumanca. Mešati lagano lopaticom ili varjačom, kružnim potezima, dok ne dobijete homogenu smesu. Za ovu količinu sastojaka koristiti okrugli kalup za torte prečnika 28 centimetara. Obložiti dno papirom za pečenje, a rubove namastiti. Izliti smesu u kalup, lagano protresti i peći petnaest minuta na 175 stepeni. Nakon pečenja, kalup prekriti krpom i ostaviti desetak minuta da se ohladi, a zatim čačkalicom izbušiti biskvit i posuti mlekom.

Krema od čokolade: Krema od čokolade zapravo je slična pudingu. Pomešati gustin sa šećerom i soli u 150 mililitara mleka. Ostatak mleka zakuvati sa čokoladnim prahom, pred kraj dodati mleko s gustinom i mešati dok se smesa ne zgusne. Kad je smesa gotova, dodati puter i mešati dok se potpuno ne otopi. Kremu preliti preko biskvita te površinu prekriti plastičnom folijom (da se ne bi stvorila korica) i staviti na hladno mesto.

Parfe od narandže: Iscediti narandžu, a dobijeni sok staviti u posudu koja se može zagrejati i u njega namočiti želatin. Pavlaku za šlag dobro izmiksati u većoj posudi, pred kraj dodati šećer, vanilin šećer i kremfiks te ribanu koru pomorandže. Nakon što je želatin malo odstajala, dodati sok druge pomorandže te lagano zagrijavati na vatri do 70 stepeni (kad se želatin otopi). Ne sme prokuvati, jer onda gubi vezivnu moć. Sok sa želatinom mikserom umešatii u hladan jogurt. Jogurt polako dodavati u šlag i lopaticom ili varjačom, kružnim pokretima, mešati dok smesa ne postane homogena. Gotov parfe izliti u kalup, zagladiti površinu i staviti na sat do sat i po u frižider.

Žele od narandže: U sok potopite želatin. Koristiti mericu, ukupna količina želea mora biti 250 mililitara. Vodu (količina vode je onoliko koliko soka od pomorandže fali do 250 mililitara) sa šećerom i limunskom kiselinom zagrejati gotovo do ključanja te uliti u pomorandžin sok sa želatinom. Dobro izmešati i pustiti da se ohladi do mlakog te preliti žele preko parfea.

Torta se može konzumirati nakon što odstoji pola sata u frižideru, iako je najbolja drugi dan.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Aura.ba, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track