11. JUL, SVETSKI DAN STANOVNIŠTVA: Planiranje porodice je osnovno ljudsko pravo
Foto: Shutterstock

ovogodišnje OBELEŽAVANJE

11. JUL, SVETSKI DAN STANOVNIŠTVA: Planiranje porodice je osnovno ljudsko pravo

Žena -

Ove godine se obeležava 50. godišnjica od Međunarodne konferencije o ljudskim pravima 1968. godine, gde se planiranje porodice prvi put afirmisalo kao ljudsko pravo, a to je upravo i tema ovogodišnjeg Svetskog dana stanovništva.

- Roditeljima pripada osnovno ljudsko pravo da slobodno i odgovorno određuju broj dece i vremenski razmak između njihovog rođenja - glasi završni dokument ove konferencije koji je poznat i kao Teheranska izjava.

Time je u zakonski jezik ugrađena suštinska izmena: žene i devojke imaju pravo da izbegnu iscrpljenost, osiromašenje i opasnost od previše trudnoća koje se odvijaju preblizu, a muškarci i žene imaju pravo da biraju da li, kada i koliko će dece imati.

Svaka osoba mora biti osnažena da donosi izbor o roditeljstvu bez pritisaka i prinude

Standardi poštovanja ljudskog prava na planiranje porodice odnosi se na:

nediskriminaciju, dostupnost, pristupačnost (informacija i usluga) prihvatljivost (pružiti informacije o kontracepciji), dobar kvalitet informacija, odlučivanje na osnovu dobre informisanosti, privatnost i poverljivost, učešće u odlukama o planiranju porodice i odgovornost - zdravstveni sistemi, lideri i političari moraju biti odgovorni prema ljudima kojima služe u svim njihovim nastojanjima da ostvare ljudsko pravo na planiranje porodice.

Kurir.rs/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track