LENINA ISPOVEST: SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE Zbog jedne suknje oslabila sam 64 kilograma!
Foto: Privatna Arhiva

MRŠAVLJENJE

LENINA ISPOVEST: SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE Zbog jedne suknje oslabila sam 64 kilograma!

Žena -

Ana Radulović tačno pre dve godine težila je 114 kilograma, danas pedesetak. Ako i vi želite da ponosno stanete na vagu, sledite preporuke stručnjaka.

Doktorka ju je gledala prilično iznenađeno kad je otišla na sistematski pregled. Ne zbog rezultata, bili su savršeni, već zbog izgleda. Pred sobom je imala perfektnu damu pedesetih godina, sa stasom i držanjem devojke, a u prethodnim nalazima bilo je podvučeno da je pacijentkinja - gojazna. Relativno blaga reč za nekog ko boluje od, nažalost, sve češće hronične bolesti savremenog čoveka, koja podrazumeva prekomerno nakupljanje masti, uvećanje telesne težine i niz drugih problema. U narodu se označava svima razumljivim izrazom: debela!

- Primetila sam da me posmatra u čudu, zbunjeno mi je rekla da mora da je u pitanju greška. Nasmejala sam se i odgovorila: "Nije! Ana je zaista bila gojazna, a sad pred vama zaista sedi mršava Ana." Prošlo je tačno dve godine otkako je Ana Radulović (53), arhitektonski tehničar iz Beograda, počela da radi na novom izdanju. Imala je 114 kilograma, danas - pedesetak. Dok s uživanjem jede sladoled od borovnica i banane, osveženje posle kupovine atraktivnog kupaćeg kostima ("Danas bi u stari kostim stale tri Ane!"), poručuje čitaocima Lene: "Sve se može kad se hoće!"

foto: Privatna Arhiva

Glavni krivac - Hrana mi je bila najveći prijatelj, vaga najljući neprijatelj. Stalno sam kuvala, mesila i jela do besvesti. Od blago popunjene žene dogurala sam, vremenom, do 114 kg. Jeste da sam bila šokirana kad sam kod doktora konačno morala da stanem na vagu, ali ni posle toga nisam ništa preduzimala da se dovedem u red. Glavni krivac što sam se odlučila za dijetu jeste jedna suknja. Ni danas sebi ne mogu da objasnim zašto sam se baš za nju zalepila, ali kad sam ugledala sliku manekenke u toj suknji, obećala sam sebi da ista takva mora da bude moja.

Pred kraj jula 2016. Ana je zakazala razgovor u Domu zdravlja Palilula. Tek se pred Milkom Raičević, nutricionistkinjom, postidela što ni u fotelju za pacijente ne može da sedne. Stojeći je odslušala preporuke, mnogo toga se u njoj prelomilo.

- Odlučila sam da promenim život. Milka me je pitala da li sve što me čeka mogu da izdržim, odlučno sam rekla da mogu. Anino suočavanje sa stvarnošću jeste bilo bolno, ali je i razgovor s nutricionistkinjom bio veoma inspirativan.

- Istog dana sam iz ishrane izbacila belo brašno i šećer. Skuvala sam zeleni čaj, što i danas činim, a odlični su i čajevi od nane, koprive, kamilice. Prokuvam dva litra vode, stavim cimet u štapićima i lovorov list, dodam dve kašike čaja i pijuckam ceo dan. Uz šoljicu sam razmišljala da će mi najveći problem biti, s obzirom na to da me je nutricionistkinja savetovala šta da jedem na svaka tri sata, kako da ponesem toliku hranu na posao.

Začini su čudo Milka je Ani prepisala strogi režim ishrane. Prve tri nedelje trebalo je da doručkuje kefir s mlevenim lanom, u 11.30 na red je dolazila užina: 200 g voća s cimetom, ručak u 14.30, nova užina u 17.30, večera u 20.30.

- U pola tri sam na poslu, bilo mi je nezgodno da nosim ručak i grejem, pa sam popodnevnu užinu prebacila u vreme glavnog obroka. Grickam svežu papriku, šargarepu, neku salatu ili tunjevinu, ručam kad dođem kući ribu, teletinu, piletinu.

Izbacila je pohovana i pržena jela, svinjsko meso. Voli kiselo i ljuto, to je prenela i na dijetalnu ishranu.

- Dodam puno začina, kurkumu i cimet posebno. I u jutarnju kafu stavim cimet. Uveče, ako osetim glad, pojedem parče mladog sira ili kefir-sira sa integralnom kiflom. Uglavnom ih sama mesim, hleb i lepinje takođe. Odlično se osećam! Mi dodajemo - odlično i izgleda!

Pravila moraju da se poštuju Verujte, i pored dijete nisam osećala glad! Problem mi je bilo ograničeno ispijanje vode. Pravilo je da se pije 15 minuta pre jela i sat posle, nikako neposredno, tokom i odmah posle obroka, na šta sam, kao i drugi, navikla.

Pred vama je danas elegantna dama Uspešno je pregurala prve dve nedelje zdravstvenog posta, za koje stručnjaci tvrde da su psihički najteže. Avgusta 2016. Ana je smršala 10 kg, za 12 meseci skinula je 44. Danas broji pedesetak, a u nameri da ponosno stane na vagu i posle 10 godina ode na plažu imala je bezrezervnu podršku supruga i dve ćerke. Nabavila je nedavno suknju o kojoj je maštala kad je videla na jednoj manekenki dok je bila gojazna. Moraće drugu - velika joj je!

foto: Privatna Arhiva

REČ STRUČNJAKA: Ozbiljno se posvetite mršavljenju Milka Raičević, nutricionista Kao nutricionista godinama pomažem ljudima da se oslobode viška kilograma. Šta je važno kada želite da smršate? Najpre - da zaista to želite i da se tome ozbiljno posvetite. Nikako ne treba zaboraviti da je veoma važna i podrška porodice. Ako ste odlučili da dođete kod nutricioniste, to već dovoljno govori da ste preuzeli odgovornost za svoje zdravlje.

Na prvom pregledu dobijate isključivo smernice kako i na koji način da naučite da jedete pet-sedam obroka dnevno. Prva tri meseca se telesna težina prati na petnaest dana, kasnije na dva-tri meseca. Ono što preporučujem jeste da hrana bude raznovrsna i čarobni napitak je voda, u koju možete dodati limun i cimet. Potrebno je da se unose sve vrste namirnica. Hranu je potrebno dugo žvakati i jesti na svaka tri-četiri sata. Prvi rezultati se mogu videti već posle 15 dana. Znači, ishrana se bazira na puno salata i načelima ishrane kao kod dijabetesa. Suština je u ritmu obroka, unošenju određenih kalorijskih vrednosti i, pre svega, poštovanju novog načina ishrane.

(Branka Mitrović, Foto:Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track