SVI VOLIMO DA ŽVAĆEMO ŽVAKU: Ali uvek su nas mučila upozorenja da će se zalepiti za želudac ako je progutamo! Evo prave ISTINE
Foto: profimedia

VIŠE NEMA DILEME

SVI VOLIMO DA ŽVAĆEMO ŽVAKU: Ali uvek su nas mučila upozorenja da će se zalepiti za želudac ako je progutamo! Evo prave ISTINE

Žena -

Deca ali i odrasli ljudi vole da žvaću žvaku, a sigurno ste čuli za priče u detinjstvu da ukoliko progutate žvaku, nećete je se rešiti i narednih 10 godina.

Da li je to mit ili istina? Šta će se zaista desiti ako progutamo žvaku?

Znate li šta žvaćete? Glavni sastojak žvakaće gume je baza za gumu, obično sintetička guma, vrsta polimera slična plastici. Zove se polizobutilen, dobiva se iz petrokemikalija koje se pročišćavaju iz fosilnih goriva poput sirove nafte.

foto: profimedia

Istraživanje je pokazalo da čak 85 posto od 2000 ispitanika ne zna da se u sastavu ovog, mnogima omiljenog proizvoda, nalazi plastika, i to u bazi za gumu. U prošlosti su se koristili prirodni materijali, ali s vremenom su se počeli uvoditi sastojci koji su olakšavali proizvodnju i bili dostupniji. Recepti za proizvodnju su se promenili, a žvakaće gume, doduše ne sve, sadrže plastiku, gumu i vosak.

Evo odgovora na pitanje koje vas sve muči:

Naše telo je ne može svariti pa će ona iz probavnog sastava izaći takva kakvu smo je progutali. Tako su ta upozorenja koja smo često mogli čuti u detinjstvu nisu ništa drugo nego mit.

foto: profimedia

Kurir.rs/Večernji.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track