NE PRIJA SVE SVIMA: Ovako ćete izabrati najbolji dezodorans!
Foto: Profimedia

PAŽNJA

NE PRIJA SVE SVIMA: Ovako ćete izabrati najbolji dezodorans!

Žena -

Higijena modernog čoveka podrazumeva da se nakon tuširanja na kožu pazuha nanose različiti dezodoransi. Koriste se kako bi se smanjilo lučenje znoja koji je normalna fiziološka pojava, ali u dodiru s bakterijama i vazduhom nastaje neugodan miris.

Danas na tržištu postoji velik broj dezodoransa čiji efekat zavisi od njihovog sastava i kombinacije supstanci koje sadrže. Neki smiruju kožu, hlade je, neki samo zaustavljaju znojenje, upijaju znoj ili prekrivaju njegov neprijatan miris.

Šta koji radi Takozvani antiperspiranti smanjuju lučenja znoja, pa bakterije ostavljaju bez hrane i tako sprečavaju njihovo razmnožavanje i širenje smrada. Uglavnom sadrže aluminijeve i cinkove soli i ne preporučuju se za dugotrajno korišćenje jer mogu izazvati alergijske reakcije.

Dezodoransi s antibakterijskim delovanjem sadrže supstance poput trikosana, triklokarbana, kloreksidina i slično, koje sprečavaju razmnožavanje bakterija odgovornih za razgradnju znoja. Postoje i apsorbujući dezodoransi koji imaju sposobnost upijanja isparavajućih supstanci koje nastaju kao produkt znojenja i tako sprečavaju širenje neprijatnog mirisa. Parfemski dezodoransi imaju zadatak da prekriju miris znoja, ali ga ne uklanjaju i imaju prilično kratko dejstvo, do pet sati.

Sprej, krem, stik ili rolon Svaka formulacija ima svoje prednosti i nedostatke. Sprejovi su vrlo praktični za nanošenje tokom dana u svim prilikama, a uz to često imaju i ugodan rashlađujući efekat, a mana im je što često nadražuju kožu i uvek ih udahnemo, što nije poželjno. Brzo i praktično nanošenje prednost je i dezodoransa u stiku, ali ih je teško ravnomerno naneti na željeno područje, pa mogu biti manje efikasni. Takozvani rolon proizvodi su u prednosti što se tiče ravnomernosti nanošenja i nisu agresivni, ali, kao i oni u stiku, izloženiji su kontaktu s nečistoćom i bakterijama, pa su manje higijenski u odnosu na druge. Kada su dezodoransi u obliku krema i emulzija u pitanju, najmanje su agresivni za kožu i mogu se najbolje naneti na željeno područje, a dodatna prednost im je što osim osvežavajućeg često imaju i druga blagotvorna svojstva, poput hidrirajućeg ili umirujućeg.

U slučaju da se javi neprijatan osećaj ili peckanje kada se nanese na kožu pazuha određeni dezodorans, preporučuje se odmah prestanete s korišćenjem i to područje isperete vodom. Za koju god formuli se odlučite, najvažnije je da pronađete onaj koji baš vama najviše prija.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja